اثر عصاره‌های آبی و الکلی نعناع فلفلی حامل نانوکیتوزان بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و حسی فیله ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه صنایع غذایی واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

2 گروه میکروبیولوژی واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

هدف از این مطالعه، بررسی اثر پوشش نانوکیتوزان همراه با عصاره آبی و الکلی نعناع بر کیفیت فیله ماهی قزل‏ آلا بود، به‌طوری که عصاره‌های آبی و الکلی 3 و 5 درصد به‌همراه محلول 2% نانوکیتوزان با روش غوطه‌وری بر سطح نمونه‌ها قرار گرفت و بررسی تغییرات pH، اندازه‌گیری ازت فرار تام (TVN)، تیوباربیتوریـک اسـید (TBA) و رادیکال‌های آزاد با استفاده از تست 2،2-دیفنیل-1-پیکریلیدرازی  (DPPH) و ارزیابی حسی به روش هدونیک 5 نقطه‌ایی طی روزهای اول، سوم و ششم نگهداری مورد بررسی و داده‌های حاصل، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین مـیزان pH در روز سوم در تیمار حاوی عصاره الکلی 3 درصد و کم ترین در روز اول و تیمار شاهد مشاهده شد. میزان TBA فیله‌های ماهی قزل‌آلای ‌رنگین‌کمان در این تحقیق درتمامی تیمارها تقریباً برابر 0/002± 0/037 میلی گرم بر کیلوگرم به‌دست آمد. بهترین نتیجه در آزمایش فعالیت آنتی‌اکسیدان به روش DPPH برای تیمار حاوی عصاره آبی 3% نعناع در روز ششم 24/60 درصد حاصل شد و در اندازه‌گیری TVN نمونه حاوی محلول نانوکیتوزان 2% در روز سوم، بالاترین نتیجه، 22/78 درصد برآورد شد. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت استفاده از پوشش خوراکی نانوکیتوزان 2درصد سبب بهبود ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی خصوصا تا 3 روز نگه داری در دمای یخچال خواهد شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of aqueous and alcoholic extracts of Menthe piperata carrier of nanocytosan on physicochemical and sensory properties of rainbow trout fillet

نویسندگان [English]

  • Amir Hossien Ebrahimi 1
  • Mohaddeseh Larypoor 2
1 Department of Food Science and Technology, Tehran North Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
2 Department of Microbiology, Tehran North Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
چکیده [English]

The aim of this study was to investigate the effect of coating nano chitosan with aqueous and alcoholic extracts of Menthe piperata on the quality of Oncorhynchus mykiss fillets so that aqueous and alcoholic extracts of 3 and 5% with a 2% solution of nano chitosan by immersion were placed on the surface of the samples and investigating pH changes, measuring total volatile nitrogen (TVN), thiobarbituric acid (TBA) and free radicals using the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazide (DPPH) test and sensory evaluation was performed by 5-point hedonic method during the first, third and sixth days of storage and the data were statistically analyzed. The results showed that the highest pH level on the third day and in the treatment containing alcoholic extract is 3% and the lowest pH level is on the sixth day. The TBA level of rainbow trout fillets in this study in all treatments was approximately 0.037±0.002. The best result was obtained in DPPH antioxidant activity test for treatment containing 3% aqueous extract of mint on the third day and the highest result was obtained in TVN measurement of a sample containing 2% nanocytosan solution on the third day.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Trout
  • Nano Chitosan
  • Menthe piperata Extract
  • Shelflife
ذوالفقاری م .، شعبانپور ب .، فلاح زاده س. 1390 . بررسی روند تغییـرات شـیمیایی، میکروبـی و حسـی فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss جهت تعیین مدت زمان ماندگاری آن طی نگـه داری در دمای یخچال (4+ درجه سانتی‌گراد). مجله شیلات (منابع طبیعی ایران)، 64 (2): 119-107.
معینی س.، هدایتی فرد س. 1385. بررسی تغییرات بافت ماهی قره برون (Acipenser persicus) در شرایط تازه منجمد. نشریه دانشکده منابع طبیعی، 59 (4): 884-875.
هدایتی‌فرد م .، معینی س .، کیوان الف .، یوسفیان م. 1381. تغییرات اسیدهای چرب بافت ماهی اوزون برون در زمان نگه‌داری در سردخانه. نشریه پژوهش و سازندگی، 15(3): 75-72.
Acosta E. 2009. Bioavailability of nanoparticles in nutrient and nutraceutical delivery. Current Opinion in Colloid & Interface Science 14(1), 3-15.
AL-Jabri N.N., Hossain M.A. 2014.  Comparative chemical composition and antimicrobial activity study of essential oils from two imported lemon fruits samples against pathogenic bacteria. Beni-Suef University Journal of Basic and Applied Sciences 3, 247-253.
Chen C., Peng X., Zeng R., Chen M., Wan C., Chen J. 2016. Ficus hirta fruits extract                        incorporated into an alginate-based edible coating for Nanfeng mandarin preservation.                Scientia Horticulturae 202, 41-48.
Choi W.S., Singh S., Lee Y.S. 2016. Characterization of edible film containing essential        oils in hydroxypropyl methylcellulose and its effect on quality attributes of ‘Formosa’ plum (Prunus salicina L.). LWT-Food Science and Technology 70, 213-222.
Connell J.J. 1990. Methods of assessing and selecting for quality, Control of fish quality Edition. Fishing news books, oxford, U.K.
Dara P.K., Mahadevan R., Digita A., Visnuvinayagam S., Kumar L.R., Mathew S. 2020. Synthesis and biochemical characterization of silver nanoparticlesgrafted chitosan Chi-Ag-NPs:  In vitro studies on antioxidant and antibacterial applications. SN Applied Sciences 2(4), 1-12.
Ghaffari S.B., Sarrafzadeh M.H., Salami M., Khorramizadeh M.R. 2020. A pH- sensitive delivery system based on N-succinyl chitosan-ZnO nanoparticles for improving antibacterial and anticancer activities of curcumin. International Journal of Biological Macromolecules 151, 428-440.
Guerreiro A.C., Gago C.M.L., Faleiro M.L., Miguel M.G.C., Antunes M.D.C.  2015. Raspberry fresh fruit quality as affected by pectin- and alginate-based edible coatings enriched with essential oils. Scientia Horticulturae 194, 138-146.
Gomez-Estaca J. 2007. Tratamiento scombinados de alta presion, antioxidantes naturales yenvasadoactivo para preservar la calidad del pescado ahumadoenfrío (Ph.D. thesis) (p. 419). Universidad Complutense de Madrid.
Guill´en F., Díaz-Mula H.M., Zapata P.J., Valero D., Serrano M., Castillo S., Martínez- Romero D. 2013. Aloe arborescens and Aloe vera gels as coatings in delaying postharvest ripening in peach and plum fruit. Postharvest Biology and Technology 83, 54-57.
Jafaryan H., M. Soltani M. Taati A., Nazarpoor Morovat R. 2011.  The comparsion of performance of isolated sturgeon gut bacillus (Acipenser persicus and Huso huso) with commercial microbial products on growth and survival of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) larvae. Journal of Veterinary Research 66(1): 39-46. 
Jasour M.S., Rahimabadi E.Z., Ehsani A., Rahnama M., Arshadi A. 2011. Effects of refrigerated storage on fill0et lipid quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) supplemented by α-tocopheryl acetate through diet and direct addition after slaughtering. Journal of Food Processing and Technology 2(5).‏
Jouki M., Yazdi F.T., Mortazavi S.A., Koocheki A., Khazaei N. 2014. Effect of quince seed     Mucilage edible film incorporated with oregano or thyme essential oil on shelflife extension of refrigerated rainbow trout fillet. International Journal of Food Microbiology 174, 88-97.
Kumar P., Sethi S., Sharma R.R., Srivastav M., Varghese E. 2017. Effect of chitosan coating on postharvest life and quality of plum during storage at low temperature. Scientia Horticultura 226.
Manso S., Pezo D., Gomez-Lus R., Nerin C. 2014.  Diminution of aflatoxin B1 production caused by an active packaging containing cinnamon essential oil. Food Control 45, 101-108.
McHugh T.H. 2000.  Protein-lipid interactions in edible films and coatings. Food/Nahrung 44(3), 148-151.
Nair M.S., Saxena A., Kaur C. 2018.  Effect of chitosan and alginate based coatings enriched with pomegranate peel extract to extend the postharvest quality of guava (Psidium guajava L.). Food Chemistry 240, 245-252.
Ojagh S.M., Rezai M., Razari S.H., Hosseini S.M.H. 2010. Effect of chilosan cautirys enriched with cimamon oil on the qulity of refrigerates rainbow traout. Food Chemistry 120(1), 193-198
Xu Y., Du Y. 2003. Effect of molecular structure of chitosan on protein delivery properties of chitosan nanoparticles. International Journal of Pharmaceutical 250, 215-226.
Song Y., Liu L., Shen H., You J., Luo Y. 2011. Effect of sodium alginate-based edible coatin      containing different anti-oxidants on quality and shelf life of refrigerated bream (Megalo Brama amblycephala). Food Control 22(3), 608-615.