بررسی تاثیر پاتولوژی و مسمومیت غذایی ماهیان با مایکوتوکسین‌ها

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش بهداشت و بیماری‌های آبزیان، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.

2 گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیا بهبهان، بهبهان، ایران.

3 گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

4 گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیا بهبهان، بهبهان، ایران.

5 گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

چکیده

رشد و توسعه صنعت آبزی­پروری در دهه­ های اخیر منجر به توسعه صنعت تولید غذای آبزیان نیز شده است. در پرورش متراکم آبزیان، نیاز به پروتئین حیوانی با کیفیت بالا، لیپید و سایر مواد مغذی ضروری است. پودر ماهی به‌عنوان یک ماده مهم در تغذیه ماهی‌ها استفاده می‌شود که در آینده به مقدار کافی در دسترس نخواهد بود. افزایش فشار صیادی سبب کاهش ذخیره آبزیان دریایی شده است؛ لذا کاهش وابستگی آبزی‌پروری به منابع دریایی به‌منظور توسعه پایداری این صنعت در آینده امری ضروری محسوب می­ شود. بنابراین استفاده از منابع پروتئینی گیاهی مانند غلات و حبوبات در خوراک آبزیان می ­تواند در تحقیق این هدف مؤثر باشد. اما مواد غذایی گیاهی می­تواند بستر طبیعی و مناسبی را برای رشد قارچ­ ها فراهم ­کنند. محصولات زارعی ممکن است در زمان برداشت و یا در حین نگهداری در انبار به قارچ‌ها آلوده شوند. تحت شرایط نامساعد محیطی، در دمای بالای 27 درجه سانتی‌گراد و رطوبت بیش از 60 درصد و عدم تهویه مناسب، قارچ­ها به‌سرعت رشد کرده و با تولید مایکوتوکسین می­توانند سلامت آبزیان را به مخاطره بیاندازند. علاوه براین تجمع مایکوتوکسین­ها در بافت خوراکی ماهیان می­تواند برای سلامت مصرف­کنندگان نیز خطرناک باشد. از این­رو، شناخت انواع مختلف مایکوتوکسین­ ها و درک چگونگی انتقال آن از مواد غذایی به آبزیان پرورشی و در نهایت به مصرف کنندگان انسانی ضروری است. در حال حاضر، آفلاتوکسین­ها، استریگماتوسیستین، اوکراتوکسین، تریکوتسن­ها، زیرالنون و فومونیسین­ها از مهمترین مایکوتوکسین ­های شناخته شده در غذای آبزیان است؛ که می­ تواند آسیب ­های پاتولوژیک زیادی از جمله کاهش عملکرد رشد، تغییر در شاخص­ های خون­ شناسی، آسیب­ های بافت­ شناسی، تغییر در پارامترهای بیوشیمیایی، استرس اکسیداتیو و آسیب­ های ژنتیکی به آبزیان وارد نماید. بنابراین در این مقاله تلاش شده تا ضمن معرفی هر کدام از این ترکیبات، تاثیرات آنها بر سلامت آبزیان را نشان داده شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of the pathology and food poisoning of fish with mycotoxins

نویسندگان [English]

  • Mohammad Karimi 1
  • Amin Gholamhosseini 1
  • Mahdi Banaee 2
  • Amir Zeidi 3
  • Reza Shakeri 4
  • Amin Nematollahi 5
1 Division of Aquatic Animal Health, Department of Clinical Sciences, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran.
2 Aquaculture Department, Faculty of Natural Resources and the Environment, Behbahan Khatam Alanbia University of Technology, Behbahan, Iran.
3 Department of Environmental Engineering, Faculty of Natural Resources and Environment, University of Birjand, Birjand, Iran.
4 Department of Environment, Faculty of Natural Resources, Behbahan Khatam Al-Anbia University of Technology, Behbahan, Iran
5 Department of Environment, Faculty of Natural Resources, Behbahan Khatam Al-Anbia University of Technology, Behbahan, Iran.
چکیده [English]

The growth and development of the aquaculture industry in recent decades has also led to the development of the aquatic feed industry. High-quality animal protein, lipids and other nutrients are essential for intensive aquaculture. Fish meal is used as an essential ingredient in fish nutrition that will not be available in sufficient quantities in the future. Increasing fishing pressure has reduced marine fish stocks; Therefore, reducing the dependence of aquaculture on marine resources in order to develop the sustainability of this industry in the future is essential. Therefore, using plant protein sources such as cereals and legumes in aquatic feed can be effective in achievng this goal. However, plant foods can provide a natural and suitable substrate for the growth of fungi. Crops may be infected with the fungus during harvest or storage. Under adverse environmental conditions, at temperatures above 27 ° C and more than 60% humidity and lack of proper ventilation, fungi grow rapidly and can endanger aquatic health by producing mycotoxins. In addition, the accumulation of mycotoxins in the edible tissue of fish can be dangerous to consumers' health. Therefore, it is necessary to know the different types of mycotoxins and understand how they are transferred from food to farmed aquatic animals and ultimately to human consumers. Aflatoxins, sterigmatocystin, ochratoxin, trichotoxins, zearalenone, and fumonisins are the most important known mycotoxins in aquatic feed. These toxins can cause many pathological damages to aquatic animals, such as reduced growth performance, changes in haematological parameters, histological damages, biochemical parameters, oxidative stress and genetic damages. Therefore, in this article, we introduce these compounds and show their effects on aquatic health.

کلیدواژه‌ها [English]

  • aquaculture
  • Mycotoxins
  • Aquatic nutrition
  • Fungal infection