TY - JOUR ID - 65178 TI - بررسی اثر عصاره خیار دریایی (Holothuria leucospilota) بر کیفیت میکروبی فیله ماهی شوریده (Otolithes rubber) در شرایط نگهداری در یخچال JO - مجله علوم آبزی پروری JA - AQUA LA - fa SN - 2322-5351 AU - رضائیان, حنانه AU - حسینی, سید ولی AU - میر واقفی, علیرضا AU - مطلبی مغانجوقی, عباسعلی AU - ضیایی, کبری AD - گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. AD - موسسه تحقیقات علوم شیلاتی ایران، تهران، ایران. Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 6 IS - 1 SP - 23 EP - 31 KW - خیار دریایی KW - عصاره KW - فعالیت ضد میکروبی KW - نگهداری در یخچال DO - N2 - در این پژوهش فیله‎های ماهی شوریده تحت تأثیر غلظت‎های مختلف (5/0، 1 و 2 درصد) عصاره  الکلیخیار دریایی Holothuria leucospilota قرار گرفت و سپس تحت خلأ بسته‎بندی شد. فیله‎های بسته‎بندی شده به­ مدت 16 روز در یخچال در دمای ۴ سانتی­گراد نگهداری شد و هر 4 روز یک­بار آزمایش‌های میکروبی شامل شمارش مجموع باکتری‏های کل، باکتری‏های سودوموناس، انتروباکتریاسه و باکتری‏های تولیدکننده سولفید هیدروژن مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مجموع باکتری‎های کل در همه تیمارها با گذشت زمان افزایش یافت و بیشترین مقدار این شاخص در همه تیمارها در روز 12 نگهداری مشاهده شد. باکتری سودوموناس، انتروباکتریاسه و باکتری‏های تولیدکننده سولفید هیدروژن در طول دوره نگهداری در نمونه شاهد به‌طور معنی‏داری بیش از نمونه‎های تیمار شده با عصاره بود. در نمونه‎های تیمار شده با عصاره 2 درصد تا روز 4 نگهداری باکتری سودوموناس مشاهده نشد. انتروباکتریاسه نیز در تیمارهای 1 و 2 درصد تا روز 8 نگهداری دیده نشد. در تیمار 2 درصد تا روز 12، در تیمار 1 درصد تا روز 8 و در تیمار 5/0 درصد تا روز 4 هیچ‎گونه باکتری تولیدکننده سولفید هیدروژن مشاهده نشد. نتایج حاکی از آن است که عصاره خیار دریایی بر روی نمونه‎های ماهی در حفظ کیفیت مطلوب آن‌ها و افزایش مدت زمان نگهداری در شرایط سرد، تأثیر بسزایی دارد. شایان ذکر است که عصاره 2 درصد نسبت به سایر غلظت‎های عصاره در افزایش ماندگاری فیله‎های ماهی شوریده اثر بیشتری داشت. UR - http://www.aquaculturesciences.ir/article_65178.html L1 - http://www.aquaculturesciences.ir/article_65178_9dc2170be38d07eeb88d74aac8f8ff1b.pdf ER -