TY - JOUR ID - 102019 TI - تغییرات فصلی ترکیب اسیدهای چرب، ترکیبات شیمیایی و راندمان فیله ماهی هامور (Epinephelus coioides) در سواحل استان هرمزگان JO - مجله علوم آبزی پروری JA - AQUA LA - fa SN - 2322-5351 AU - یاسمی, مهران AU - محمدزاده, بهروز AU - نیکو, مهدی AU - نظری بجگان, علیرضا AU - علی نژاد, سهیل AU - قائم مقامی, سید سهیل AU - تورجی, محمدرضا AD - موسسه آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران. AD - گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران. AD - گروه پاتوبیولوژی و کنترل کیفی، پژوهشکده آرتمیا و آبزی‌پروری، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران. AD - مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، بندر عباس، ایران. AD - سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران. Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 7 IS - 2 SP - 207 EP - 217 KW - ارزش غذایی KW - اسیدهای چرب KW - ماهی هامور KW - ترکیب لاشه DO - N2 - با هدف بررسی تغییرات راندمان فیله و ارزش غذایی ماهی هامور در طی چهار فصل سال، به میزان 80 کیلوگرم ماهی هامور از منطقه هرمزگان و در محدوده آب­ های بندرعباس صید گردید و بلافاصله به­ صورت سرد شده به آزمایشگاه متقل گردید. در آزمایشگاه پس از شستشو به­ صورت دستی از ماهی، فیله تهیه گردید. در ادامه راندمان فیله، ترکیبات آنالیز تقریبی، میزان انرژی و ترکیب اسید چرب نمونه طی چهار فصل تعیین گردید. نتایج نشان داد که میانگین راندمان فیله طی سال 41/84 درصد بود. بیشترین و کمترین راندمان فیله به ­ترتیب در زمستان (43%) و فصل پاییز (39%) به­دست آمد. همچنین فیله ماهی هامور بطور میانگین دارای 19 درصد پروتئین و 2/8 درصد چربی بود. اسیدهای چرب چند غیراشباع  بالاترین گروه اسیدهای چرب فیله هامور را در تمامی فصول تشکیل داده بودند. بیشترین مقدار اسیدچرب دوکوزوهگزانوئیک اسید در پائیز (5/17±27/61 میلی­گرم در گرم)، ایکوزاپنتانوئیک اسید در بهار (0/31±7/17 میلی­گرم در گرم) و آراشیدونیک اسید در پائیز (1/6±8/9 میلی­گرم در گرم) ثبت گردید. مجموع میزان اسیدهای چرب ضروری دوکوزوهگزانوئیک اسید و ایکوزاپنتانوئیک اسید که شاخص ارزش غذایی می­ باشد در فیله فصل پاییز (34/45 میلی­گرم در گرم) بالاتر از سایر فصول سال بود که نشان می ­دهد، به­ منظور تامین احتیاج غذایی مصرف کننده به مجموع این دو اسید چرب، فیله فصل پاییز با وجود این که دارای راندمان فیله کمتر از سه فصل دیگر می ­باشد، برای سلامت مصرف کننده مناسب­ تر بوده و علاوه بر این دارای میزان مناسبی پروتئین و چربی بوده و از این­رو جهت عرضه به بازار توصیه می­ گردد.  UR - http://www.aquaculturesciences.ir/article_102019.html L1 - http://www.aquaculturesciences.ir/article_102019_36e69936eb2f4e87d11f3387484f49c4.pdf ER -