%0 Journal Article %T بررسی اثر عصاره خیار دریایی (Holothuria leucospilota) بر کیفیت میکروبی فیله ماهی شوریده (Otolithes rubber) در شرایط نگهداری در یخچال %J مجله علوم آبزی پروری %I انجمن آبزی پروری ایران %Z 2322-5351 %A رضائیان, حنانه %A حسینی, سید ولی %A میر واقفی, علیرضا %A مطلبی مغانجوقی, عباسعلی %A ضیایی, کبری %D 2018 %\ 08/23/2018 %V 6 %N 1 %P 23-31 %! بررسی اثر عصاره خیار دریایی (Holothuria leucospilota) بر کیفیت میکروبی فیله ماهی شوریده (Otolithes rubber) در شرایط نگهداری در یخچال %K خیار دریایی %K عصاره %K فعالیت ضد میکروبی %K نگهداری در یخچال %R %X در این پژوهش فیله‎های ماهی شوریده تحت تأثیر غلظت‎های مختلف (5/0، 1 و 2 درصد) عصاره  الکلیخیار دریایی Holothuria leucospilota قرار گرفت و سپس تحت خلأ بسته‎بندی شد. فیله‎های بسته‎بندی شده به­ مدت 16 روز در یخچال در دمای ۴ سانتی­گراد نگهداری شد و هر 4 روز یک­بار آزمایش‌های میکروبی شامل شمارش مجموع باکتری‏های کل، باکتری‏های سودوموناس، انتروباکتریاسه و باکتری‏های تولیدکننده سولفید هیدروژن مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مجموع باکتری‎های کل در همه تیمارها با گذشت زمان افزایش یافت و بیشترین مقدار این شاخص در همه تیمارها در روز 12 نگهداری مشاهده شد. باکتری سودوموناس، انتروباکتریاسه و باکتری‏های تولیدکننده سولفید هیدروژن در طول دوره نگهداری در نمونه شاهد به‌طور معنی‏داری بیش از نمونه‎های تیمار شده با عصاره بود. در نمونه‎های تیمار شده با عصاره 2 درصد تا روز 4 نگهداری باکتری سودوموناس مشاهده نشد. انتروباکتریاسه نیز در تیمارهای 1 و 2 درصد تا روز 8 نگهداری دیده نشد. در تیمار 2 درصد تا روز 12، در تیمار 1 درصد تا روز 8 و در تیمار 5/0 درصد تا روز 4 هیچ‎گونه باکتری تولیدکننده سولفید هیدروژن مشاهده نشد. نتایج حاکی از آن است که عصاره خیار دریایی بر روی نمونه‎های ماهی در حفظ کیفیت مطلوب آن‌ها و افزایش مدت زمان نگهداری در شرایط سرد، تأثیر بسزایی دارد. شایان ذکر است که عصاره 2 درصد نسبت به سایر غلظت‎های عصاره در افزایش ماندگاری فیله‎های ماهی شوریده اثر بیشتری داشت. %U http://www.aquaculturesciences.ir/article_65178_9dc2170be38d07eeb88d74aac8f8ff1b.pdf