%0 Journal Article %T مقایسه اثر سمیت سرب در آب و غذا بر تغییرات شاخص‌های بیوشیمیایی خون ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) %J مجله علوم آبزی پروری %I انجمن آبزی پروری ایران %Z 2322-5351 %A محیسنی, محمد %D 2022 %\ 02/20/2022 %V 9 %N 2 %P 98-107 %! مقایسه اثر سمیت سرب در آب و غذا بر تغییرات شاخص‌های بیوشیمیایی خون ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) %K فلز سنگین %K ماهی %K سمیت %K بیوشیمی خون %R %X فلزات سنگین از طریق آب و غذا وارد بدن آبزیان شده و اثرات منفی خود را برجای می‌گذارند. این مطالعه با هدف مقایسه میزان سمیت فلز سنگین سرب در حالت‌های محلول در آب و از طریق غذا در ماهی کپور معمولی انجام شد. بدین منظور تعداد 135 قطعه کپور معمولی (با وزن متوسط 10±50 گرم) به سه گروه (با سه تکرار) شاهد، سرب در آب (1 میلی ­گرم در لیتر) و سرب در غذا (1 میلی‌گرم در کیلوگرم غذا) تقسیم‌بندی شده و به مدت 21 روز تحت تیمار قرار گرفتند. نمونه‌برداری از ماهی‌ها در روزهای 7، 14 و 21 انجام شده و فاکتورهای بیوشیمیایی پلاسمای خون شامل پروتئین کل پلاسما، آلبومین، گلوبولین، کراتینین، گلوکز، کلسترول، آلکالین فسفاتاز (ALP)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و لاکتات دهیدروژناز (LDH) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که سرب در هر دو گروه آزمایشی تاثیر منفی بر پارامترهای بیوشیمیایی خون داشته، اما در خصوص سطح گلوکز پلاسما و آنزیم‌های LDH و ALP، در انتهای آزمایش (روز 21)، اختلاف معنی‌داری بین دو گروه سرب در آب و سرب در غذا دیده شد. به‌طور کلی بر اساس نتایج به نظر می‌رسد که اثرات منفی سرب در غذا بیشتر از آب بوده و از این رو از سمیت بیشتر برای ماهی کپور معمولی برخوردار بوده است.  %U http://www.aquaculturesciences.ir/article_142204_793420fde5d0e3584c7fd86198ac618f.pdf