%0 Journal Article %T ارزیابی تاثیر روش‌های استخراج اسیدی و آنزیمی در بازیابی کلاژن از پوست طوطی ماهی (Scarus ghobban) و بررسی ویژگی‌های ساختاری، شیمیایی، ضداکسیدانی و عملکردی آن‌ها %J مجله علوم آبزی پروری %I انجمن آبزی پروری ایران %Z 2322-5351 %A عباسی, شیما %A نقدی, شهاب %A موسوی ندوشن, رضوان %D 2021 %\ 08/23/2021 %V 9 %N 1 %P 213-228 %! ارزیابی تاثیر روش‌های استخراج اسیدی و آنزیمی در بازیابی کلاژن از پوست طوطی ماهی (Scarus ghobban) و بررسی ویژگی‌های ساختاری، شیمیایی، ضداکسیدانی و عملکردی آن‌ها %K طوطی ماهی %K کلاژن %K   DPPH %K خواص کارکردی %R %X در پژوهش حاضر تاثیر روش ­های استخراج اسیدی و آنزیمی کلاژن از پوست طوطی ماهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بازده استخراج نشان داد که در روش آنزیمی مقدار بازده استخراج سه برابر روش اسیدی بود. به منظور بررسی بیشتر کلاژن‌های به‌دست آمده تست ­های FTIR و SEM مورد استفاده قرار گرفت که نتایج حاکی از آن بود که آمیدهای A و  Bدر نواحی مشابهی برای نمونه­های به‌دست آمده ظاهر شده بودند و همچنین کلاژن استخراج شده به روش آنزیمی (PSC) در مقایسه با کلاژن استخراج شده به روش اسیدی (ASC) ساختار منظم تری داشت. الگوی الکتروفورز کلاژن‌های استخراج شده مشخص کرد که کلاژن­ های به‌دست آمده نوع I بوده و شامل دو زنجیره 1α و یک زنجیره 2α که دانسیته 1α بیشتر از 2α می‌باشد. نتایج درصد خنثی کنندگی رادیکال­های آزاد DPPH کلاژن­ های به‌دست آمده نشان داد که در بین غلظت‌های 0/1-0/01-0/001بالاترین غلظت بهترین عملکرد را داشتند و برای نمونه (ASC) 34/35 % و در نمونه (ASCH) 53/86 % بود (0/05>P). بررسی خواص امولیسیون کنندگی نمونه­ های به‌دست آمده مشخص کرد که در شرایط اسیدی در هر دو نمونه فعالیت امولسیون‌کنندگی بالاتری مشاهده شد که بالاترین مقدار آن در کلاژن اسیدی 67/48% و در کلاژن آنزیمی 17/32% بود (0/05>P). نتایج پایداری امولیسیون نشان داد که نمونه ­های کلاژن هیدرولیز شده در تمامی pH ها عملکرد بالاتری را نسبت به نمونه ­های هیدرولیز نشده داشت‌ (0/05>P). حلالیت نمونه­ ها در pH های مختلف متفاوت بود و بالاترین حلالیت نمونه ­ها در pH اسیدی با مقدار 2/38% برای کلاژن اسیدی و 5/3% برای کلاژن آنزیمی بود (0/05>P). نتایج نشان داد که روش آنزیمی می ­تواند عملکرد مناسب­تری در استخراج کلاژن از پوست طوطی ماهی داشته باشد.  %U http://www.aquaculturesciences.ir/article_137671_cbf7636675cdf73be31dbc027e0ee253.pdf