@article { author = {Arman, Mitra and Alinaghizadeh, Mostafa}, title = {The effect of lemon plant extract (Aloysia citrodora) on growth performance and liver enzyme activities of Nile tilapia (Oreochromis niloticus)}, journal = {Aquaculture Sciences}, volume = {11}, number = {1}, pages = {52-58}, year = {2023}, publisher = {انجمن آبزی پروری ایران}, issn = {2322-5351}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {The aim of this study was to evaluate the effect of Aloysia citrodora extract on the growth parameters and liver enzyme activities of Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Two-hundred-forty fry with an initial weight of 10.53±0.23g were for the experiments. During 8 weeks experimental period, 4 treatments including treatment 1 (commercial diet or control treatment), treatment 2 (a diet containing 2.5g A. citrodora extract/kg diet), treatment 3 (a diet containing 5g A. citrodora extract/kg diet), and treatment 4 (diet containing 7.5g A. citrodora extract/kg diet) were used. Based on the results, the highest final weight, weight gain, specific growth rate, and condition factor were observed in treatment 4. Moreover, no significant differences in AST, ALT, and ALP were found between treatments. The results of the study showed that a diet containing 7.5g A. citrodora extract/kg diet could increase growth performance in O. niloticus without negative effects on their liver.}, keywords = {Nile tilapia,Aloysia citrodora extract,Growth indicators,liver enzymes}, title_fa = {تأثیر عصاره گیاه به لیمو (Aloysia citrodora) بر شاخص‌های رشد و فعالیت برخی از آنزیم‌های کبدی در ماهی تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus)}, abstract_fa = {ﻫﺪف از اﯾﻦ مطالعه، ﺑﺮرﺳﯽ اﺛﺮ عصاره گیاه به لیمو بر شاخص­ های رشد و فعالیت برخی از آنزیم ­های کبدی در ماهی تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus) بود. بدین‌منظور، 240 قطعه بچه تیلاپیای نیل با میانگین وزن 0/23±10/15گرم برای این تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند. آزمایشی به مدت 8 هفته با بکارگیری چهار تیمار شامل: تیمار 1 (جیره تجاری یا تیمار شاهد)، تیمار 2 (جیره حاوی 2/5 گرم عصاره به لیمو در هر کیلوگرم جیره غذایی)، تیمار 3 (جیره حاوی 5 گرم عصاره به لیمو در هر کیلوگرم جیره غذایی) و تیمار 4 (جیره حاوی 7/5 گرم عصاره به لیمو در هر کیلوگرم جیره غذایی) صورت گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین وزن نهایی، افزایش وزن، نرخ رشد ویژه و شاخص وضعیت در تیمار مشاهده شد. همچنین نتایج آزمایش نشان داد که میزان آنزیم ­های آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) بین تیمارهای مورد بررسی اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد (0/05