@article { author = {Ziyaei, Kobra and Hosseini, Seyed Vali}, title = {An overview on antifreeze proteins derived from fish}, journal = {Aquaculture Sciences}, volume = {9}, number = {1}, pages = {155-163}, year = {2021}, publisher = {انجمن آبزی پروری ایران}, issn = {2322-5351}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Organisms living in frigid environments have evolved different mechanisms to deal with cold air. The emergence of the antifreeze protein gene is one of the most important mechanisms. Antifreeze proteins have critical functional properties for organisms to survive in cold environments. These proteins prevent freezing damage in living organisms such as fish by binding to ice crystals. The variety of species that contain this type of protein and the diversity of the proteins has resulted in the development of a wide range of antifreeze proteins of varying sizes and functions, which has piqued the interest of a variety of companies. Although the development of antifreeze proteins technology is in its infancy, it could have great potential for future performance. Meanwhile, marine resources provide humanity with a unique potential to create such valuable molecules due to their breadth and climatic variability. With this approach, the present study aims to study and introduce antifreeze proteins derived from fish to provide a comprehensive knowledge of the types of antifreeze proteins in them and their potential applications.}, keywords = {Antifreeze proteins,fish,Ice crystal,Cold water}, title_fa = {مروری اجمالی بر پروتئین های ضدانجماد موجود در ماهیان}, abstract_fa = {موجودات ساکن در محیط ­های بسیار سرد جهت مقابله با هوای سرد، مکانیسم­ های متفاوتی را در خود تکامل داده­اند. ظهور ژن پروتئین ضدیخ (انجماد) یکی از مهمترین مکانیسم­ها است. پروتئین­های ضدانجماد دارای قابلیت عملکردی مهمی برای زنده ماندن موجودات در محیط های سرد می­باشند. این پروتئین ­ها در موجودات زنده مانند ماهیان از طریق اتصال به بلور یخ از آسیب­ های ناشی از فرآیند انجماد در آنها جلوگیری می­کنند. تنوع گونه­­ هایی که حاوی این نوع از پروتئین­ ها هستند، به همراه تنوع موجود در خود پروتئین ­­ها، باعث معرفی طیف وسیعی از پروتئین­­ های ضدیخ در اندازه ها و عملکردهای مختلفی شده که توجه صنایع مختلف را نیز به خود معطوف داشته است. با وجود این که توسعه تکنولوژی پروتئین ­های ضدانجماد در مراحل ابتدایی خود است، اما می ­تواند چشم ­انداز بزرگی برای عملکردهای آینده داشته باشد. در این میان، منابع دریایی به دلیل گستردگی و تنوع اقلیمی، فرصت کم نظیری در جهت بهره مندی از چنین ترکیبات ارزشمندی که در اختیار بشر قرار می­ دهد. با این رویکرد، پژوهش حاضر بنا دارد با بررسی و معرفی پروتئین­ های ضدانجماد حاصل از ماهیان، نسبت به ارائه­ی دانشی جامع از انواع پروتئین­ های ضدانجماد موجود در آن­ ها و کاربردهای بالقوه آن­ها را بپردازد.}, keywords_fa = {پروتئین­ های ضدانجماد,ماهی,بلور یخ,آبهای سرد}, url = {http://www.aquaculturesciences.ir/article_137224.html}, eprint = {http://www.aquaculturesciences.ir/article_137224_909bcc217def1f734ed6903d20447fb6.pdf} }