TY - JOUR ID - 63403 TI - تأثیر جیرۀ غذایی حاوی مس و روی بر فاکتورهای سرمی مرتبط با متابولیسم استخوان در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) JO - مجله علوم آبزی پروری JA - AQUA LA - fa SN - 2322-5351 AU - محمدی سرپیری, کبری AU - محبوبی صوفیانی, نصراله AU - ابراهیمی درچه, عیسی AU - کیوانی, یزدان AU - ملک پوری, پدرم AD - دانش آموخته کارشناس ارشد تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان. ایران AD - گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان. اصفهان، ایران. AD - دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان. اصفهان، ایران AD - گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان ۸۴۱۵۶۸۳۱۱۱، ایران. AD - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، تهران، ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 3 IS - 1 SP - 82 EP - 92 KW - متابولیسم استخوان KW - مس KW - روی KW - عناصر کمیاب KW - Cyprinus carpio DO - N2 - در این آزمایش، تأثیر افزایش مقادیر مس و روی در جیره غذایی بر پارامترهای سرمی مرتبط با متابولیسم استخوان در ماهی کپور معمولی مورد بررسی قرار گرفت. ماهیان با میانگین وزنی 22/43± 56/56 گرم در 5 گروه (شامل 12 ماهی) به مدت 8 هفته با استفاده از جیره های غذایی متفاوت به میزان 3 درصد وزن بدن در روز تغذیه شدند. جیره‌های غذایی حاوی مس (1:1Cu و 3 :2Cu میلی‌گرم بر کیلوگرم غذا) و روی (7/5 :1Zn و 15 :2Zn میلی‌گرم بر کیلوگرم غذا) و یک گروه به عنوان شاهد (بدون افزودن مس و روی) در نظر گرفته شد. در پایان دوره، تعداد 8 قطعه ماهی از هر مخزن به­طور تصادفی صید شد و از محل ساقه دمی خونگیری بعمل آمد. سپس پارامترهای سرمی مرتبط با متابولیسم استخوان نظیر کلسیم کل، فسفر معدنی، منیزیم، آلکالین فسفاتاز و ویتامین D3 مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج به‌دست آمده نشان می‌دهد که کلسیم سرم تنها در تیمار 2Cu، نسبت به تیمار شاهد افزایش معنی داری داشته است(05/0 P<). در تیمارهای 1 Znو 1Cu، میزان فسفر سرم نسبت به شاهد کاهش معنی داری یافت (0/05>P). اگرچه میزان منیزیم و ویتامین D3 سرم در برخی تیمارها افزایش یافته است اما بطورکلی این تغییرات نسبت به تیمار شاهد معنی دار نبود (0/05>P). کاهش معنی دار (0/05>P) فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز سرم در تمامی تیمارها نسبت به گروه شاهد نیز مشاهده شد. به­ طور کلی، افزایش مقادیر روی و مس در جیره غذایی در غلظت‌های مورد مطالعه با تغییر پارامترهای سرمی مرتبط با متابولیسم استخوان همراه بوده است که می­ تواند تا حدی سبب برهم زدن فعالیت متابولیکی استخوان در ماهی کپور معمولی شود. UR - http://www.aquaculturesciences.ir/article_63403.html L1 - http://www.aquaculturesciences.ir/article_63403_92223269bef34d1ed34a6dcfe97a655d.pdf ER -