TY - JOUR ID - 154689 TI - بررسی محدوده و میانه غلظت کشندگی هگزافلورومون (Hexaflumuron) در بچه‌ماهی‌های کپور معمولی (Cyprinus carpio) JO - مجله علوم آبزی پروری JA - AQUA LA - fa SN - 2322-5351 AU - فلاح, فرنوش AU - امیدظهیر, شیلا AD - گروه زیست دریا، دانشکده علوم دریایی و محیطی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران. Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 10 IS - 1 SP - 165 EP - 177 KW - کپور معمولی KW - هگزافلورومون KW - مسمومیت KW - LC50 DO - N2 - هگزافلومورون یک آفت‌کش است که برای کنترل حشرات در مزارع کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد همچنین به‌عنوان یک حشره‌کش جدید و کارآمد برای کنترل کرم ساقه‌خوار برنج معرفی شده است.  این مطالعه برای اولین بار محدوده کشندگی و میانه غلظت کشندگی هگزافلومورون را در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) مورد بررسی قرار داده است. برای تعیین محدوده کشندگی ماهی‌ها در 6 تیمار غلظت‌های 0، 1/25، 2/5، 5، 10 و 25 میلی‌گرم در لیتر هگزافلومورون را دریافت کردند و در زمان‌های 24، 48، 72 و 96 ساعت مرگ و میر ماهی‌ها در هریک از تیمارها ثبت شد. سپس آزمایش تعیین میانه غلظت کشندگی صورت گرفت و ماهی‌ها در 5 تیمار با 3 تکرار، غلظت‌های 0، 6، 7، 8 و  9 میلی‌گرم در لیتر هگزافلومورون را دریافت کردند و در زمان‌های 24، 48، 72 و 96 ساعت تعداد  مرگ و میر ماهی‌ها ثبت گردید. داده‌های حاصل از آزمایش تعیین میانه غلظت کشندگی به روش آنالیز آماری پروبیت بررسی شد و مقادیر (LC5-95)، حداکثر غلظت مجاز یا غلظت غیر مؤثّر (NOEC) و حداقل غلظت مؤثّر (LOEC) محاسبه گردید. در این مطالعه میانه غلظت کشندگی 24، 48، 72 و 96  ساعته به‌ترتیب 9/925، 8/395 ، 8/078 و 7/428 میلی‌گرم در لیتر به‌دست آمد. همچنین غلظت غیر مؤثّر  0/7428 و حداقل غلظت مؤثّر 28/42 میلی‌گرم در لیتر محاسبه شد. علایم رفتاری و ظاهری در ماهی‌ها به‌صورت بی‌حالی، پرخونی در قاعده باله‌ها، قرمزی چشم‌ها، حرکات بسیار آهسته و شنا ﻧﺰدﻳﻚ ﺳﻄﺢ آب، شنای عمودی، قرار گرفتن در کف و نهایتاً مرگ مشاهده گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد هگزافلومورون برای ‌ماهی‌های کپورمعمولی از درجه سمیت متوسط برخوردار است و  به‌دنبال افزایش غلظت و زمان مواجهه با هگزافلومورون مرگ و میر در ماهی‌های کپورمعمولی مورد مطالعه افزایش پیدا می‌کند.   UR - http://www.aquaculturesciences.ir/article_154689.html L1 - http://www.aquaculturesciences.ir/article_154689_c5533a74d0ebce11ce4c41ea553c4210.pdf ER -