TY - JOUR ID - 137670 TI - تولید سیلاژ بیولوژیک از ضایعات ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) با استفاده از باکتری‌های اتوژن و سنجش کمی و کیفی پروفیل اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب محصول JO - مجله علوم آبزی پروری JA - AQUA LA - fa SN - 2322-5351 AU - صفری, رضا AU - ریحانی پول, سهیل AU - بانکه ساز, زهرا AU - تقوی, محمد جواد AU - صفری, عین اله AD - پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران. AD - گروه فراوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 9 IS - 1 SP - 203 EP - 212 KW - ضایعات ماهی KW - بیوسیلاژ KW - پروفیل اسیدهای آمینه KW - پروفیل اسیدهای چرب DO - N2 - با افزایش مراکز فراوری ماهی قزل­آلای رنگین­کمان در کشور، استفاده بهینه از ضایعات تولید شده در این مراکز ضروری به نظر می­رسد. یکی از روش ­های استفاده بهینه از ضایعات، تبدیل آن­ ها به محصولاتی با ارزش افزوده بالا نظیر بیوسیلاژ می­ باشد. این محصول در صورت دارابودن خصوصیات مطلوب، می ­تواند در صنعت تغذیه آبزیان، دام و طیور استفاده گردد. هدف این مطالعه تولید بیوسیلاژ از ضایعات ماهی مذکور با استفاده از باکتری ­های اتوژن و بررسی پروفیل ­اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب محصول است. نتایج نشان داد مجموع اسیدهای آمینه ضروری، غیر ضروری و کل در محصول تولیدشده به ترتیب 32/12، 27/06 و 59/18 گرم در 100 گرم سوبسترا است. در ادامه مشخص شد در بین اسیدهای­ آمینه­ ضروری و غیر ضروری به ترتیب آرژینین و گلوتامیک­اسید دارای بیشترین مقدار هستند (به ترتیب 5/82 و 59/5 گرم در 100 گرم سوبسترا) و محصول تولید شده فاقد اسید آمینه­ تریپتوفان است. در محصول تولید شده شاخص شیمیایی بر اساس پروتئین­ های مرجع برای اسیدآمینه ­های هیستیدین، آرژینین، والین و لوسین بالای یک محاسبه شد. بررسی ترکیب اسیدهای چرب بیوسیلاژ نشان داد مجموع اسیدهای چرب اشباع (SFA)، اسیدهای چرب تک غیر اشباع (MUFA) و اسیدهای چرب چند غیر اشباع (PUFA) در این محصول به ترتیب 33/39، 31/32 و 35/27 درصد می ­باشد. در ادامه نسبت امگا6 به امگا3 در سیلاژ بیولوژیک 9/73 گزارش گردید. بر اساس نتایج، بیوسیلاژ تولیدشده از ضایعات ماهی قزل ­آلای رنگین­ کمان از نظر ترکیب اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب غنی بوده و می ­تواند به فرمولاسیون جیره در تغذیه آبزیان، دام و طیور اضافه گردد. UR - http://www.aquaculturesciences.ir/article_137670.html L1 - http://www.aquaculturesciences.ir/article_137670_71851651cf624e036df722efe57d8b4c.pdf ER -