ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر مکمل غذایی عصاره آب داغ جلبک قهوهای Sargassum ilicifolium بر روی برخی از شاخصهای ایمنی همولنف در میگوی پاسفید غربی Penaeus vannamei
همولنف میگوی پاسفید غربی (Penaeus vannamei) ارزیابی شد. این آزمایش در 3 تیمار شامل 0/25، 0/5 و 1 درصد SHWE و یک گروه شاهد در سه تکرار انجام شد. 120 عدد میگو (میانگین وزن 0/08±4/67 گرم) بهطور تصادفی در گروهها توزیع گردید. در پایان 66 روز آزمایش، برخی شاخصهای ایمنی و آنتیاکسیدانی و تعداد هموسیتها در بین گروههای تیماری و شاهد سنجش گردید. نتایج نشان داد که میزان آلکالین فسفاتاز در گروه تیماری تغذیه شده با 0/25 درصد SHWE افزایش یافت. مقدار گلوتاتیون پراکسیداز در تمام تیمارهای تغذیه شده با SHWE افزایش نشان داد. هرچند، سطوح گلوتاتیون، در تیمارهای 0/25 و 0/5 درصد در مقایسه با گروه شاهد افزایش معنیداری (0/05>p ) داشت. بیشترین مقدار سطوح گلوتاتیون اس-ترانسفراز، سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز در تیمار تغذیه شده با 0/5 درصد SHWE ثبت گردید. درحالیکه مقدار ظرفیت آنتیاکسیدانی کل در تمام تیمارهای تغذیهای با گروه شاهد تفاوتی را نشان نداد (0/05<p ). دو شاخص اسید فسفاتاز و فنل اکسیداز در هیچ کدام از گروههای تیماری تغییر نداشتند. لیزوزیم در گروه تیماری 0/25 درصد به طور معنیداری کمتر از گروه شاهد بود (0/05>p )، در حالیکه با سایر گروههای تیماری تفاوت معنیدار نداشت (0/05<p ). تعداد هموسیتهای کل، سلولهای گرانوله، سلولهای نیمه گرانوله و سلولهای هیالین در تیمار 0/5 درصد نسبت به گروه شاهد افزایش معنیداری (0/05>p ) نشان داد، و در تیمار 0/25 درصد، تنها تعداد هموسیتهای کل و سلولهای نیمه گرانوله افزایش معنیدار (0/05>p ) با گروه شاهد داشت. نتایج نشان داد که عصاره آب داغ جلبک سارگاسوم از طریق تغذیه و با هدف افزایش پارامترهای آنتیاکسیدانی و همچنین فاکتورهای ایمنی همولنف در میگوی پاسفید غربی موثر و مفید میباشد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_130634_64860393f2e648512b8895bf9d8f5e9e.pdf
2021-08-23
1
14
عصاره آب داغ
جلبک قهوهای
همولنف
فاکتورهای ایمنی
فاکتورهای آنتیاکسیدانی
فاطمه
عیدی قلعه قاضی
fatemeheidi57@yahoo.com
1
گروه شیلات، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.
AUTHOR
احمد
نوری
nooryahmad@gmail.com
2
گروه شیلات، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.
LEAD_AUTHOR
سید حسین
حسینی فر
hossein.hoseinifar@gmail.com
3
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تکثیر مصنوعی سیاهماهی رازی (Capoeta razii) با استفاده از OvaprimTM
در این مطالعه، 17 قطعه مولد سیاه ماهی vhcd ماده (4/5±90/1 گرم) و 14 قطعه سیاه ماهی رازی نر (2/1±74/8 گرم) (Capoeta razii) از رودخانه شلمانرود استان گیلان با استفاده از تور ماشک در فصل تولیدمثل صید و در شرایط کنترل شده نگهداری شدند. بعد از تطابق با شرایط سالن، 10 قطعه از مولدین ماده و 7 قطعه از مولدین نر با 0/5 میلی لیتر هورمون اواپریم (20 میکروگرم آنالوگ GnRH ماهی آزاد و 10 میلیگرم دامپریدون در میلیلیتر) به ازای کیلوگرم وزن بدن در زیر محل قاعده باله سینه ای و در یک مرحله تزریق شدند. همچنین 7 قطعه مولد ماده و نر سیاه ماهی رازی تزریق نشدند (تیمار کنترل). چک کردن ماهیان هر 6 ساعت یکبار انجام گرفت و پس از 0/8±25/9 ساعت ماهیان ماده به تزریق پاسخ مثبت نشان دادند؛ درحالیکه در گروه کنترل هیچ تخمریزی مشاهده نشد. تمامی مولدین نر مورد آزمایش به هورمونتراپی پاسخ مثبت نشان دادند و اسپرم ریزی 0/7±24/8 ساعت بعد از تزریق صورت گرفت، درحالیکه در گروه کنترل هیچ اسپرم ریزی مشاهده نشد. بعد از تخم کشی و اسپرم گیری، پارامترهای اسپرم شناختی و عملکرد تولیدمثلی مورد بررسی قرار گرفت. میانگین وزن تخمک استحصالی از هر ماده 0/2±4/2 گرم و تعداد تخمک 23/7±445/0 در هر گرم گزارش شد. هماوری مطلق و نسبی به ترتیب 183/7±1869/7عدد و 3/9± 22/4 تخمک به ازای هر گرم وزن بدن ثبت گردید. بررسی داده های اسپرم شناختی حاصل از این مطالعه نشان از زمان تحرک 12/0±72/0 ثانیه، میزان تحرک 3/2±80/7 درصد، تراکم اسپرم 1/4±91/4 درصد و میزان اسپرماتوکریت 5/3±3/26 درصد داشت. بعد از لقاح، نرخ لقاح 1/8±86/5 درصد، نرخ تخم گشایی 1/8±88/5 درصد و میانگین تعداد لارو به ازای هر مولد 173/6±1662/8 قطعه ثبت شد. نتایج این مطالعه نشان داد که یکبار تزریق اواپریم منجر به تحریک رسیدگی جنسی در سیاه ماهی رازی نر و ماده در شرایط اسارت می گردد و می تواند در مراکز تکثیر با هدف بازسازی ذخایر و تولید انبوه بچه ماهی مورد استفاده قرار گیرد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_134256_fdd3031a2ceb5bd9279134ed30200f88.pdf
2021-08-23
15
26
تکثیر مصنوعی
شرایط اسارت
اواپریم
نرخ لقاح
پارامترهای اسپرم شناختی
حامد
عبداله پور
abdollahpour.hamed@yahoo.com
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
AUTHOR
نغمه
جعفری
naghme.jafary1993@yahoo.com
2
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
AUTHOR
میلاد
کریم زاده
miladkarimzadeh90@yahoo.com
3
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
AUTHOR
بهرام
فلاحتکار
falahatkar@guilan.ac.ir
4
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر افزودن تیمول به آب بر شاخصهای خونشناسی و ایمنی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در دوره حمل و نقل
تاکنون اسانس های گیاهی متفاوتی در حمل ونقل ماهی ها استفاده شده است که نتایج متناقضی از نظر آرام بخشی و کاهش استرس حمل داشته اند. در مطالعه حاضر از تیمول که یک ترکیب فنولی دارای اثرات آرام بخشی می باشد، در حمل کپورهای معمولی استفاده شده است. به این منظور غلظت های صفر (گروه شاهد)، 2/5، ۵ و ۱۰ میلی گرم در لیتر تیمول به کیسه های پلاستیکی حمل ماهی اضافه و ماهی ها به مدت ۳ ساعت حمل شدند. سپس بلافاصله از هر پلاستیک دو قطعه ماهی به طور تصادفی صید و نمونه خون آن ها از ورید دمی گرفته شد. تعداد گلبول های قرمز و سفید، میزان هموگلوبین (Hb)، MCV، MCH، MCHC، درصد هماتوکریت (HTC)، نوتروفیل، مونوسیت و ائوزینوفیل اندازه گیری شد. همچنین میزان فعالیت کمپلمان، لیزوزیم و ایمنوگلوبولین کل مشخص گردید. نتایج نشان داد تعداد گلبول های قرمز، MCV، MCH، MCHC، درصد مونوسیت و ائوزینوفیل خون پساز حمل ونقل تفاوت معنی داری در گروه های حاوی و فاقد تیمول نداشتند. کمترین مقدار هموگلوبین و هماتوکریت خون در تیمار تیمول 5 میلی گرم بود. تعداد گلبول سفید و درصد نوتروفیل ها و لنفوسیت ها، اینوگلوبولین، لیزوزیم و کمپلمان پلاسما در گروه ۵ میلی گرم تیمول تفاوتی با گروه شاهد نداشت. اما تعداد گلبول سفید، نوتروفیل، لیزوزیم و کمپلمان در گروه ۱۰ میلی گرم تیمول به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود. همچنین درصد لنفوسیت ها در این گروه کمتر از گروه شاهد بود. به طور کلی می توان نتیجه گرفت افزودن ۵ میلی گرم و ۱۰ میلی گرم تیمول در هر لیتر آب حملونقل ماهی کپور معمولی به ترتیب باعث کاهش و افزایش استرس حمل ونقل می شود.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_134592_494963e53226fc26c3ce3f30a3886dc7.pdf
2021-08-23
27
34
کپورمعمولی
حمل و نقل
استرس
تیمول
سید سعید
میرزرگر
zargarm@ut.ac.ir
1
گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
LEAD_AUTHOR
علی
طاهری میرقائد
mirghaed@ut.ac.ir
2
گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
LEAD_AUTHOR
سیدمرتضی
حسینی
seyyedmorteza.hoseini@gmail.com
3
مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.
AUTHOR
ملیکا
قلیچ پور
ml.ghelichpour@gmail.com
4
گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
AUTHOR
مهسا
شهبازی
shahbazi.mahsa@ut.ac.ir
5
گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
AUTHOR
مرتضی
یوسفی
myousefi81@gmail.com
6
گروه دامپزشکی، دانشگاه RUND، مسکو، روسیه.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه کارایی فنی و اقتصادی مزارع تولیدکننده ماهی قزل آلای حاصل از تخم چشم زده وارداتی و تولید داخل
در فرآیند پرورش ماهی قزل آلا وجود ضریب تبدیل غذایی کمتر برخی از تخم های چشم زده وارداتی نسبت به تخم ماهی تولید داخل سبب جذابیت به کارگیری این نهاده خارجی شده است. از طرف دیگر قیمت نوع وارداتی به مراتب بالاتر بوده و احتمال عدم تامین همیشگی آن به همراه مخاطرات وارد شدن عوامل بیماری نیز تهدیدی برای پایداری تولید و امنیت غذایی خواهد بود. بدین صورت استفاده از تخم چشم زده داخلی در مقابل تولید شده خارجی آن از یک طرف با استقبال کمتری در کشور ایران روبرو است و از طرف دیگر به دلیل ایجاد احتمال ناپایداری و اختلال در تولید داخلی به عنوان یکی از چالش های اصلی در تولید قزل آلای این کشور مطرح می باشد؛ به طوری که بکارگیری یا عدم استفاده از تخم چشم زده وارداتی را با تردید مواجه کرده است. با این توصیف، مطالعه حاضر جهت یافتن راه حلی برای مسئله فوق طراحی گردید. بدین منظور از مفهوم کارایی اقتصادی و رهیافت تحلیل پوششی دادهها در بین مزارع دارای مجوز تکثیر-پرورش و مراکز تفریخ_ پرورش استان مازندران استفاده شد. براساس نتایج، این دو گروه مزارع تقریباً بهرهبرداری مناسبی از نهادههای تولید خود دارند؛ به طوری که میانگین کارایی فنی در بین آنها 87 درصد است. با این حال تمایز اصلی مزارع در کارایی تخصیصی است که نهایتاً موجب شده تا میانگین کارایی اقتصادی هر دو تیپ مزرعه کمتر از کارایی فنی و در حدود 43 درصد باشد. همچنین تولید حاصل از تخم داخلی دارای میانگین کارایی اقتصادی بیشتری (41 درصد) نسبت به تولید حاصل از تخم وارداتی (38 درصد) است. بنابراین تغییر ساختار تولید مزارع استان مازندران از حالت صرفاً وابسته به این نهاده وارداتی به سمت ساختار تکثیر تخم چشم زده ایرانی می تواند قابل توصیه باشد. کاهش قیمت خوراک ماهی و استفاده از فناوری سرمایه بر به جای کاربر نیز به عنوان راه حل دیگری جهت تضمین کارایی اقتصادی و نیز پایداری امنیت غذایی در استان مازندران شناسایی شد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_134598_ecddbd1ac8e3738a1a46ca97f35bd2ca.pdf
2021-08-23
35
47
پرورش دهندگان ماهی قزل آلا
نهاده تخم چشم زده
کارایی
تحلیل پوششی داده ها
استان مازندران
هیوا
اسدی کیا
hasadikia@gmail.com
1
گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
AUTHOR
سید حبیب الله
موسوی
shamosavi@modares.ac.ir
2
گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
LEAD_AUTHOR
صادق
خلیلیان
khalil_s@modares.ac.ir
3
گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
AUTHOR
حامد
نجفی علمدارلو
hamed_najafi@modares.ac.ir
4
گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تولید ماهیان تکجنس در آبزیپروری، روشها، مزایا، محدودیتها و دورنمای آتی
در برخی مواقع بلوغ جنسی و تولیدمثل در آبزیان، اثرات منفی و قابلتوجهی بر روند تولید خواهند داشت، بنابراین تولید جمعیتهای تکجنس در آبزیپروری حائز اهمیت است. با توجه به ارزش اقتصادی الگوی رشد دوشکلی، بهتر است در آبزیپروری، جنسهایی با اندازه بزرگتر و رشد سریعتر پرورش داده شود. بهمنظور تولید جمعیتهای تکجنس میتوان از روشهای مختلفی نظیر جداسازی جنسی، آمیختهگری بینگونهای، تغییر جنسیت با استفاده از تیمار حرارتی، شوک الکتریکی، تیمار هورمونهای آستروئیدی مصنوعی یا ترکیبات گیاهی و هومیک استفاده کرد، که از بین آنها تغییر جنسیت هورمونی یکی از کارآمدترین روشهای بر پایه زیستفناوری در آبزیان است. تغییر جنسیت آبزیان از طریق هورمون، درواقع تغییر روند طبیعی تمایز جنسی تحت تأثیر هورمونهای استروئیدی است. در صورت استفاده از هورمونهای مصنوعی در مقادیر بالاتر از حد معمول یا به مدت طولانی، این هورمونها میتواند منجر ایجاد عقیمی یا اختلال در سیستم ایمنی، غدد درونریز و کبد شوند. در این مقاله ضمن برشمردن مزایا و چگونگی تولید ماهیان تکجنس، سیستمهای تعیین جنسیت در ماهیان مورداشاره قرار گرفته و استفاده از روشهای جدید سازگار با محیطزیست نظیر استفاده از هورمونهای کمخطرتر، شوک الکتریکی و نیز ترکیبات گیاهان دارویی مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت محدودیت دانش موجود در زمینه تولید ماهیان تکجنس مورد بحث قرار میگیرد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_136723_a37dc2ac98c91269ddddc430de7cf690.pdf
2021-08-23
48
68
آبزیپروری
زیستفناوری
پرورش تکجنسی
الگوی رشد دوشکلی
فاطمه
پیکان حیرتی
fheyrati@iut.ac.ir
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، کد پستی 8415683111، ایران.
LEAD_AUTHOR
سارا
سقاوی
sara.saghavi@gmail.com
2
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، کد پستی 8415683111، ایران.
AUTHOR
امین
مخلص آبادی فراهانی
aminarcher@yahoo.com
3
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، کد پستی 8415683111، ایران.
AUTHOR
سالار
درافشان
sdorafshan@cc.iut.ac.ir
4
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، کد پستی 8415683111، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مدیریت پساب کارخانجات تولید سوریمی
پساب حاصل از تولید سوریمی، مهمترین مشکل در کارخانجات تولید کننده آن میباشد. بنابراین داشتن استراتژیهای بلند مدت به منظور تصفیه پساب حاصله از جمله بازیابی/کاهش پروتئینهای موجود در آن و همچنین هزینههایی که برای چنین عملیاتی صرف میشود، ضروری است. در این میان بازیابی پروتئینهای میوفیبریل/ساختاری در پساب سوریمی و سپس بازگرداندن آن به محصول اصلی و همچنین حذف و استفاده پروتئینهای دیگر موجود در پساب نظیر پروتئینهای میوژن/سارکوپلاسمیک و ترکیبات زیستفعال هم میتواند استراتژی دیگری برای افزایش بازدهی اقتصادی تصفیه پساب حاصل از سوریمی باشد. بدین منظور لازم است در ابتدا هدف از بازیابی پساب به طور واضح مشخص شود، زیرا این موضوع به طور مستقیم در تکنولوژی مورد استفاده برای تصفیه و همچنین هزینههایی که برای آن صرف میشود، بسیار مؤثر میباشد. به طور مثال، تکنولوژیهای تأیید شده برای بازیابی مواد جامد به منظور مصارف انسانی بسیار گرانتر از مصارف حیوانی یا دفع پساب است. بنابراین یک استراتژی میتواند ترکیبی از تکنولوژیها مختلف برای دستیابی به اهداف مختلف به منظور توسعه عملیات بهرهبرداری از ضایعات با ارزش افزوده و سودآور و همچنین کاهش مقدار انواع ترکیبات آلی موجود در پسابِ هدف باشد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_136867_a5c90c064bee51c2df4c6ab0c9bae689.pdf
2021-08-23
69
81
صنایع فرآوری آبزیان
سوریمی
بازیابی پروتئین
تصفیه پساب
آلودگی آب
زهرا
نحوی
zahra.nahvi@yahoo.com
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
AUTHOR
سید ولی
حسینی
hosseini.seyedvali@gmail.com
2
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی تعیین شاخص های رشد و ساختار جمعیتی سیاهکولی خزری (Vimba persa Pallas, 1814) در سواحل جنوبغربی دریای خزر
شاخص های رشد و صفات جمعیتی سیاه کولی خزری با هدف بررسی تغییرات ساختار جمعیتی این گونه در سالهای اخیر بر اساس 227 عدد نمونه صید شده از بندر کیاشهر، در سواحل جنوب غربی دریای خزر از بهمن 1397 تا فروردین 1398 مورد مطالعه قرار گرفتند. دامنه طول چنگالی در جنس ماده برابر 13/5 تا 20 سانتیمتر و در جنس نر برابر 12/5 تا 20 سانتی متر بود. بیشترین فراوانی گروه سنی هر دو جنس در سن +3 بود و نسبت جنسی نر به ماده 1 به 1/4 محاسبه شد. مقادیر پارامترهای معادله رشد وون برتالانفی در جنس ماده 0/73 = k و 17/44=∞ L سانتی متر و 1/4-= t0 و در جنس نر 0/6 = kو 16/97 = ∞L سانتی متر و 1/5- = t0 به دست آمد. رابطه طول و وزن در هر دو جنس ماده و نر آلومتریک منفی بود و میانگین مقادیر شاخص وضعیت بدنی در جنس ماده و نر به ترتیب برابر 0/01±01/38 و 0/01±1/35 محاسبه شد. اندازه طول در اولین بلوغ در جنس ماده برابر 12/5 سانتیمتر و در جنس نر برابر 13/2 سانتیمتر برآورد گردید. در نتیجه گیری کلی می توان چنین بیان نمود که صفات جمعیت شناختی بررسی شده در این مطالعه در مقایسه با سایر مطالعات انجام شده در سال های گذشته بر روی این ماهی، نشان دهنده کاهش دامنه طولی و نمایانگر فشار صید بر این گونه بوده و بر لزوم بازنگری در شیوه مدیریت صید در راستای حفظ ذخایر ارزشمند سیاه کولی خزری تاکید مینماید.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_136890_6d8f22cf03fe61f2725fd6125e7dba32.pdf
2021-08-23
82
92
سن
رشد
رابطه طول و وزن
طول در اولین بلوغ
سیاه کولی
نرجس
کریمی
narjess_karimi@yahoo.com
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
AUTHOR
سید حامد
موسوی ثابت
mosavii.h@gmail.com
2
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
LEAD_AUTHOR
بهرام
فلاحتکار
bfalahatkar@yahoo.com
3
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر گیاه پنیرک (Malva neglecta) بر رشد، بقا و شاخص های خونی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
این پژوهش در سال 1396 با هدف تاثیر استفاده از پودر گیاه پنیرک به عنوان یک نوع محرک ایمنی طبیعی بر پارامترهای رشد و شاخص های خونی ماهی کپور معمولی به مدت 60 روز در مرکز تحقیقات تکثیر و پرورش آبزیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز اجرا شد.در مجموع 360 قطعه ماهی پس از سازگاری در 12 تانک 300 لیتری (هر کدام حاوی 30 قطعه با وزن اولیه 0/18±18/10 گرم) قرار داده شدند. تیمارهای مورد مطالعه شامل تیمار 1 (بدون پودر پنیرک)، تیمار 2 (2 درصد)، تیمار 3 (4 درصد) و تیمار 4 (6 درصد) بودند. نتایج بررسی سلول های دفاعی نشان داد که مونوسیتها و بازوفیلها فقط در تیمارهای 2 و 1 مشاهده شدند. بالاترین میزان لنفوسیتها در تیمار 3 به ترتیب 95/5 و نوتروفیلها در تیمار 2، 48/16 درصد به دست آمد. بالاترین مقادیر فاکتور کمپلمان و قدرت باکتریکشی سرم در تیمار 2 نسبت به تیمار شاهد به دست آمد (0/05>P)، اما درمورد لیزوزیم بالاترین مقدار در تیمار 3 (g/dI 55/54) مشاهده شد (0/05>P). بالاترین مقادیر مربوط به فاکتورهای خونی MCH، MCV، MCHC، گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز، هموگلوبین و هماتوکریت در تیمار 3 به ترتیب 10-1(µm3) 12/1، 10-1(µm3) 59/5، 10-1(µm3) 37/3، (103cell.mm-3) 33/173، (106cell.mm-3) 36/1، (g/dI) 3/8 و 66/40 درصد به دست آمد. پودر گیاه پنیرک تاثیر معنی داری بر روی رشد و بقای ماهی کپور معمولی نشان نداد (0/05>P)، البته در تیمارهای مورد بررسی (تیمار 1، 2 و 3) در ماهی کپور مانند تیمار شاهد، به میزان 100 درصد بقاء مشاهده شد. میزان 4 درصد پودر گیاه پنیرک در جیره غذایی ماهی کپور معمولی سبب بهبود فاکتورهای خونی گردید. همچنین فرموله کردن 2 درصد جیره از این گیاه دارویی سبب افزایش فاکتور کمپلمان و قدرت باکتری کشی سرم بدن ماهی کپور معمولی شد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_136898_3daadfa52627bc0042f18623d54aab6a.pdf
2021-08-23
93
107
پنیرک
رشد
بقاء
شاخص های خونی
کپور معمولی
مژگان
خدادادی
mjkhodadadi@gmail.com
1
گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
LEAD_AUTHOR
هاشم
مرمضی
dr.mojgankhodadadi1346@gmail.com
2
گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
AUTHOR
مهران
جواهری بابلی
mehranjavaheri@gmail.com
3
گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه فعالیت آنتی آکسیدانی آلژینات استخراج شده به روش اسیدی از دو گونه جلبک قهوه ای Sargassum vulgare و Padina pavonica
آلژینات ها پلی ساکاریدهایی هستند که در جلبک های قهوه ای یافت می شوند و بیشترین فراوانی را در بین بیوپلیمرهای دریایی دارا می باشند. مطالعه حاضر به استخراج آلژینات به روش اسیدی در 2 pH و مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی آلژینات استخراج شده در غلظتهای مختلف از ماکروجلبک های قهوه ای S. vulgare و P. pavonica می پردازد. با توجه به نتایج سنجش آنتی اکسیدانی میزان محتوای فنل کل، رادیکال آزاد هیدروکسیل، فعالیت آنتی اکسیدانی کل در سه غلظت (200، 100 و 20 میلی گرم بر میلی لیتر)، رادیکال آزاد سوپراکسید در دو غلظت (41/45 و 4/26 میکروگرم بر میلی لیتر)، قدرت شلاته کنندگی در سه غلظت (0/1، 0/5 و 1 میلی گرم بر میلی لیتر) در آلژینات جلبک S. vulgare در مقایسه باآلژینات جلبک P. pavonica به صورت معنی داری بالاتر مشاهده شد (0/05>P). همچنین درصد مهار رادیکال آزاد DPPH در غلظت (150 میکروگرم بر میلی لیتر) توسط آلژینات جلبک S. vulgareو در غلظت (20 میکروگرم بر میلی لیتر) توسط آلژینات جلبک P. pavonica بالاتر می باشد (0/05>P). در آزمون فعالیت احیاکنندگی بین آلژینات هر دو جلبک در هیچ یک از بازه های غلظتی اختلاف معنی داری مشاهده نشد (0/05<P). با توجه به توانایی بالای آنتی اکسیدانی آلژینات های مورد مطالعه دراین تحقیق میتوان آلژینات را به عنوان یک منبع بالقوه از ترکیبات آنتی اکسیدانی طبیعی در صنایع غذایی، پزشکی، آرایشی و بهداشتی معرفی کرد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_137035_19a21bc7112258f1179eeb283b50d589.pdf
2021-08-23
108
122
آلژینات
آنتیاکسیدان
ماکروجلبکها
رادیکال آزاد
میترا
احدی فر
mitraahadifar@gmail.com
1
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
LEAD_AUTHOR
سید مهدی
اجاق
mahdi_ojagh@yahoo.com
2
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
AUTHOR
سید حسین
حسینی فر
hossein.hoseinifar@gmail.com
3
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
AUTHOR
علی رضا
عالیشاهی
seafood1144@yahoo.com
4
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
AUTHOR
معظمه
کردجزی
kordjazi.m@gmail.com
5
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
AUTHOR
محمدعلی
خانلر
khanlar2012@yahoo.com
6
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مروری بر پدیده مقاومت به آفتکشهای ضد انگل در آبزیپروری
آفتکشهای ضد انگل، ابزاری مهم و ارزشمند در بهداشت آبزیان میباشند که با توسعه صنعت آبزیپروری، شدت و فراوانی استفاده از آنها قطعاً رو به افزایش است. یکی از تهدیدات جدی در خصوص اثر بخشی و کارائی این مواد شیمیائی، بروز پدیده مقاومت در موجودات هدف است. بررسیها روی دو گونه مهم از شپشهای دریائی که انگل خارجی ماهیها هستند یعنی Lepeophtheirus salmonis و Caligus rogercresseyi که به ترتیب در نیمکره شمالی و جنوبی اهمیت دارند، متمرکز شد. این انگلها که از سختپوستان هستند، از مهمترین مشکلات این صنعت در بسیاری از کشورها مثل نروژ و شیلی هستند. نتایج نشان داد که مقاومت این انگلها به گروههای مختلف حشرهکش وجود داشته و از تهدیدات جدی در این حوزه قلمداد میشود که خسارتهای اقتصادی آنها به میلیون دلار میرسد. بهعلاوه، مقاومت ماهیها به آفتکشهای ماهیکش (piscicides) نیز مورد بررسی قرار گرفت. شناخت کامل و کافی از جنبههای مختلف این پدیده، در ارتقای بهرهوری واحدهای تولیدی میتواند تأثیر داشته باشد. ضمناً توجه به راهکارهای پیشگیرانه، میتواند در تاخیر و کند کردن سرعت بروز مقاومت، تأثیر قابل توجهی داشته باشد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_137140_d9deedfad0ec4f7819edec221a6a8b5a.pdf
2021-08-23
123
141
آفتکشها
انگلهای خارجی
آبزیپروری
هادی
مصلی نژاد
hmosalla@gmail.com
1
موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ارزیابی تأثیر منابع مختلف کربن بر کیفیت آب و عملکرد رشد انگشت قدهای کپور معمولی (Cyprinus carpio) در سیستم بیوفلاک با افزودن سینبیوتیک
در مطالعه حاضر تأثیر منابع مختلف کربن بر کیفیت آب و عملکرد رشد بچه ماهیان کپور معمولی (Cyprinus carpio) با افزودن سینبیوتیک در سیستم بیوفلاک طی مدت 45 روز بررسی شد. سه تیمار آزمایشی (B، C و D) حاوی آرد ذرت، آرد گندم و آرد جو همراه با یک گروه شاهد (A) آماده شدند. سینبیوتیک مورد استفاده که شامل مخلوطی از باکتریهای Bacillus circulans و B. lichiformis همراه با پریبیوتیک تجاری سلماناکس مایع در غلظت نهایی CFU/ml 108×1/5 به هر تیمار اضافه شد. بچه ماهیان (1/93±15/98 گرم) به شکل تصادفی در 12 مخزن (3 تکرار × 4 تیمار) با ظرفیت 30 لیتر آب تقسیم شدند. در پایان آزمایش، میزان سختی کل و مواد جامد معلق در هر سه تیمار آزمایشی نسبت به گروه شاهد افزایش معنیداری نشان دادند (0/05>P). میزان اکسیژن محلول در هر سه تیمار به شکل معنیداری کمتر از گروه شاهد بود (0/05>P). میزان نیترات نیز فقط در تیمارهای آرد ذرت و آرد گندم بیشتر از گروه شاهد اندازهگیری شد (0/05>P). بالاترین وزن نهایی (11/20±40/31 گرم)، نرخ رشد ویژه (0/27±1/59 درصد)، ضریب رشد حرارتی (0/09±0/98 درصد)، فاکتور وضعیت (0/17±2/21)، کارایی غذا (20/47±106/09 درصد)، نسبت کارایی پروتئین (1/31±4/71)، چربی (5/04±18/22) و انرژی (0/04±0/13) در تیمار آرد ذرت ثبت شد. کمترین ضریب تبدیل غذایی (0/25±1/01) و غذای نسبی خورده شده (3/79±11/94 درصد) نیز در تیمار آرد ذرت مشاهده شد (0/05>P). بیشترین میزان ترشح آمونیاک (mg.kg-1 BW.day-1 1011/14±45/27)، اوره (mg.kg-1 BW.day-1 25/3±30/57) و انرژی اتلاف شده از طریق ترشح آمونیاک (mg.kg-1 BW.day-1 25/3±36/50) و اوره (mg.kg-1 BW.day-1 6/0±21/78) در تیمار آرد جو ثبت شد (0/05>P). در مجموع، نتایج نشان داد استفاده از آرد ذرت همراه با سینبیوتیک در سیستم بیوفلاک نسبت به سایر منابع کربنی در بهبود پارامترهای کیفی آب و ارتقاء عملکرد رشد بچه انگشت قد ماهیان کپور معمولی مؤثرتر بود.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_137167_e0d942cfdfb2baed1389f9d6d52ba908.pdf
2021-08-23
142
154
سینبیوتیک
بایوفلاک
کپور معمولی
پارامترهای رشد
کیفیت آب
ملیحه
براتی قلعه شیری
eli_goddess89@yahoo.com
1
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گلستان، ایران.
AUTHOR
حجت الله
جعفریان
hojat.jafaryan@gmail.com
2
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گلستان، ایران.
LEAD_AUTHOR
ضیا
کردجزی
ziya.kordjazi@utas.edu.au
3
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گلستان، ایران.
AUTHOR
حسین
آدینه
adineh.h@gmail.com
4
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گلستان، ایران.
AUTHOR
محمد
فرهنگی
mohammadd.farhangi@gmail.com
5
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گلستان، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مروری اجمالی بر پروتئین های ضدانجماد موجود در ماهیان
موجودات ساکن در محیط های بسیار سرد جهت مقابله با هوای سرد، مکانیسم های متفاوتی را در خود تکامل دادهاند. ظهور ژن پروتئین ضدیخ (انجماد) یکی از مهمترین مکانیسمها است. پروتئینهای ضدانجماد دارای قابلیت عملکردی مهمی برای زنده ماندن موجودات در محیط های سرد میباشند. این پروتئین ها در موجودات زنده مانند ماهیان از طریق اتصال به بلور یخ از آسیب های ناشی از فرآیند انجماد در آنها جلوگیری میکنند. تنوع گونه هایی که حاوی این نوع از پروتئین ها هستند، به همراه تنوع موجود در خود پروتئین ها، باعث معرفی طیف وسیعی از پروتئین های ضدیخ در اندازه ها و عملکردهای مختلفی شده که توجه صنایع مختلف را نیز به خود معطوف داشته است. با وجود این که توسعه تکنولوژی پروتئین های ضدانجماد در مراحل ابتدایی خود است، اما می تواند چشم انداز بزرگی برای عملکردهای آینده داشته باشد. در این میان، منابع دریایی به دلیل گستردگی و تنوع اقلیمی، فرصت کم نظیری در جهت بهره مندی از چنین ترکیبات ارزشمندی که در اختیار بشر قرار می دهد. با این رویکرد، پژوهش حاضر بنا دارد با بررسی و معرفی پروتئین های ضدانجماد حاصل از ماهیان، نسبت به ارائهی دانشی جامع از انواع پروتئین های ضدانجماد موجود در آن ها و کاربردهای بالقوه آنها را بپردازد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_137224_909bcc217def1f734ed6903d20447fb6.pdf
2021-08-23
155
163
پروتئین های ضدانجماد
ماهی
بلور یخ
آبهای سرد
کبری
ضیایی
t.ziyaei7171@gmail.com
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
AUTHOR
سید ولی
حسینی
hosseini.seyedvali@gmail.com
2
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مطالعه مدیریت کیفی کارخانههای مختلف آرد ماهی در ایران
آرد ماهی باتوجه به غنای پروتئینی بهعنوان منبع اصلی تامین غذای دام و آبزیان به شمار میرود. از آن جاکه کشور ما کارخانجات متعدد تولید آرد ماهی در نواحی مختلف ساحلی و غیر ساحلی با شیوههای مدیریتی خاص آن مناطق تولید میگردد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفی محصول تولیدی و شیوههای مدیریتی آنها در 17 شرکت فرآوری و تولیدی آرد ماهی از 9 استان منتخب کشور مشتمل بر 190 نفر از (پرسنل، کارکنان ارشد و قسمت مدیریت) به شیوه تحلیلی-پیمایشی به اجرا درآمد. نتایج نشان داد در مجموع توان مدیریتی کارخانجات آردماهی در کشور بر اساس نظرات کارکنان کمتر از حد متوسط است و شرایط مطلوبی ندارد. با این وجود سطح مهارتهای هشتگانه مدیریتی در کارخانجات استانهای مختلف متفاوت است. کارخانجات در استانهای گیلان، تهران، سیستان و بلوچستان و اصفهان مدیران توان تصمیمسازی بالایی دارند. با در نظر گرفتن شاخصهای ارزیابی مدیران نتایج نشان داد که کارخانجات استان هرمزگان مناسبترین وضعیت و استان البرز ضعیفترین کیفت را داراست. نتایج بررسی TVN نشان داد، استانها با هم تفاوت معنیدار دارند، از این نظر قویترین مربوطبه کارخانه های استان سمنان و سیستان و بلوچستان و ضعیفترین آن ها مربوط به استانهای خوزستان و گیلان هستند.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_137432_46805dc64738e9c8421147219d07df13.pdf
2021-08-23
164
171
آرد ماهی
TVN
زمان ماندگاری
مدیریت
کیفیت
مهران
مسلمی
m_moslemi1000@yahoo.com
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جویبار، ایران.
LEAD_AUTHOR
روزبه
عابدی
rozbeh.abedi@yahoo.com
2
موسسه غیرانتفاعی تجن، قایم شهر، ایران.
AUTHOR
حشمت الله
سعدی
hsaadi48@yahoo.com
3
گروه ترویج کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر پارامترهای محیطی بر صفات ریختی ماهی سفید نمک (Squalius namak, Khaefi et al., 2016) در رودخانه جاجرود
شکل بدن ماهیان تحت تاثیر شرایط محیطی تغییرپذیر بوده و در مطالعات ریختسنجی کمتر به نحوه ارتباط ویژگی های ریختی با فاکتورهای محیطی پرداخته می شود. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی تغییرات شکل بدن جمعیتهای مختلف ماهی سفید نمک Squalius namak متأثر از فاکتورهای محیطی رودخانه جاجرود و ارزیابی سهم هر یک از این فاکتورها در تغییرات ریختی به اجرا درآمد. برای این منظور تعداد 103 ماهی سفید نمک از رودخانه جاجرود جمعآوری شدند. فاکتورهای محیطی شامل سرعت جریان آب، عمق، دما، pH، اکسیژن، قطر سنگ بستر، EC و TDS در محل نمونه برداری ثبت شدند. از نمونهها عکس برداری شدند و تعداد 13 لندمارک برای استخراج دادههای ریختی در روش ریختسنجی هندسی با استفاده از نرم افزار TPSDig2 رقومی و 17 صفت اندازشی به عنوان دادههای ریختسنجی سنتی اندازهگیری شد. دادههای هندسی با بسته Geomorph در نرمافزار Rمورد آنالیز قرار گرفتند. رابطه بین صفات اندازشی در روش ریختسنجی سنتی و متغیرهای محیطی با استفاده از رگرسیون حداقل مربعات جزئی دوبلوکه آنالیز شدند. نتایج نشان داد که همبستگی مثبت معنیداری بین متغیرهای ریختسنتی و متغیرهای محیطی وجود داشت. قطر سنگ بیشترین رابطهی مثبت معنیداری با صفات اندازشی شامل طول پیش باله پشتی، طول پیش بالهی سینهای داشت. در رابطه با ریختسنجی هندسی، بیشترین رابطهی مثبت معنیدار با عمق رودخانه مربوط به لندمارکهای شماره 4، 9، 5 و 6 بود. مطالعه حاضر نشان داد که (چندشکلی) ریختی تحت تاثیر فاکتورهای محیطی در سفید ماهیان نمک در رودخانه جاجرود وجود دارد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_137435_97101f20692aa248a8430559ec2bb147.pdf
2021-08-23
172
181
ریختسنجی سنتی
ریختسنجی هندسی
جاجرود
انعطافپذیری
حامد
شعبانلو
shabanloo.hamed@ut.ac.ir
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
AUTHOR
هادی
پورباقر
poorbagher@ut.ac.ir
2
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
LEAD_AUTHOR
سهیل
ایگدری
soheil.eagderi@ut.ac.ir
3
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه اثر بی هوشی تسکینی نانو داروی گیاهی به لیمو-میخک و میخک با تریکایین متان سولفانات بر برخی پارامترهای خونی ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)
درتحقیق حاضر اثرات نانو اسانس به لیمو-میخک، میخک و تریکایین متان سولفانات بر برخی از فاکتورهای خونی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) به عنوان یک ماده بیهوشی مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 120 قطعه بچه ماهی با میانگین وزنی12±50 گرم به صورت تصادفی انتخاب و در آزمایشات استفاده شد. ماهیان به تعداد 10 قطعه در سه تیمار آزمایشی با سه تکرار جایابی شدند. تیمارهای بیهوشی شامل به لیمو-میخک با غلظت 10 میلی گرم در لیتر (NLBC)، نانو اسانس میخک با غلظت 10 میلیگرم در لیتر (NCL) و تریکایین متان سولفانات با غلظت 10 میلی گرم در لیتر (MS)بود. از روش غوطه وری برای حمام بیهوشی استفاده شد. تیمار شاهد بدون ماده بیهوشی بود. در طول آزمایش به گروه شاهد و تیمارهای بیهوشی اکسیژن خالص تزریق شد. زمان رسیدن به بیهوشی تسکینی ثبت شد. ماهیان به مدت 24 ساعت در حالت بیهوشی تسکینی نگه داشته شدند و سپس فاکتورهای فیزیکوشیمایی آب اندازه گیری شد. از هر تیمار آزمایشی، 3 قطعه ماهی به صورت تصادفی انتخاب و خونگیری از ساقه دمی صورت گرفت. فاکتورهای بیوشیمیایی (اوره، سدیم، پتاسیم و کلراید) و ایمنی خون (لاکتات، گلوکز، کورتیزول، لیزوزیم، سوپر اکساید دیسموتاز و کمپلمان) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که نانواسانس به لیمو–میخک اثر معنی داری بر کاهش مصرف اکسیژن محلول و دفع آمونیاک در ماهیان نسبت به گروه شاهد دارد (0/05>P). نتایج پارامترهای غیراختصاصی ایمنی خون ماهی نشان داد که نانواسانس گل میخک-به لیمو توانست بهطور معنیداری (0/05>P) گلوکز، لیزوزیم و سوپراکسیددیسموتاز را بهبود بخشد. همچنین زمان رسیدن به مرحله بیهوشی تسکینی در تیمار نانواسانس به لیمو-میخک نسبت به سایر تیمارها سریع تر بود، بدون آن که تلفاتی مشاهده شود. مطالعه آزمایش حاضر نشان داد، نانواسانس به لیمو-میخک نسبت به ماده بیهوشی میخک و تریکایین متان سولفانات عملکرد بهتری دارد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_137504_65308b2cbf62ae95b27eb34c6a724c99.pdf
2021-08-23
182
191
نانواسانس
گلمیخک
بهلیمو
تریکایین متان سولفانات
قزل آلا
سید امیرحسین
زورمان
s.farhangi2@gmail.com
1
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران.
AUTHOR
حسنا
قلی پور کنعانی
gholipourk@gmail.com
2
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران.
AUTHOR
محمد
فرهنگی
s.farhangi@yahoo.com
3
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران.
LEAD_AUTHOR
حسین
آدینه
adineh.h@gmail.com
4
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی توان گیاه پالایی گونة عدسک آبی کوچک (Lemna minor) در کاهش نیترات، فسفات، کادمیوم و سرب از فاضلاب آبزی پروری و تعیین اثر بازدارندگی کادمیوم و سرب بر رشد این گونه
امروزه یکی از مشکلات زیست محیطی فاضلابهای آبزیپروری وجود ترکیبات مغذی و همچنین فلزات سنگین در آنها میباشد و یکی از روش های زیستی برای حذف این آلاینده ها، گیاه پالایی است. در تحقیق حاضر، عدسک آبی کوچک (Lemna minor) از محیط طبیعی جمعآوری و به آزمایشگاه منتقل و در ۴ تیمار آزمایشی با مساحت سطح پوشش متفاوت با ۳ تکرار، تیمار بندی شدند. پس از 15 روز دوره آزمایش، غلظت فلزات سنگین کادمیوم و سرب، همچنین غلظت نیترات و فسفات در تیمارها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش سطح پوشش عدسک آبی باعث کاهش غلظت کادمیوم و سرب و همچنین میزان نیترات و فسفات در تیمارهای آزمایشی پس از گذشت دوره آزمایش شد. همچنین این تحقیق نشان داد که هر دو فلز سرب و کادمیوم دارای اثر بازدارندگی رشد بر گیاه عدسک آبی هستند. بطوری که تیمار 20 میلیگرم در لیتر سرب کاهش رشد 84/11% و همچنین تیمار 30 میلیگرم در لیتر کادمیوم کاهش رشد 82/1% را در دارند. با توجه به نتایج حاصل از آزمایش و غلظت بازندارندگی رشد فلزات سنگین مورد مطالعه، میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد که گیاه عدسک آبی میتواند به عنوان یک گونه ارزشمند جهت گیاه پالایی فاضلابهاب آبزی پروری در استخرهای آرامش و ماند فاضلاب قبل از ورود به منابع آبی مورد استفاده قرار گیرد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_137529_4a3dfe473186260de0f6383bcc221f10.pdf
2021-08-23
192
202
گیاهپالایی
فلزات سنگین
مواد مغذی
عدسک آبی
معصومه
داوودی کیا
masum.davodikia.66@gmail.com
1
گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
AUTHOR
کامران
رضایی توابع
krtavabe@ut.ac.ir
2
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
LEAD_AUTHOR
علی
ماشینچیان مرادی
mashinchian@srbiau.ac.ir
3
گروه علوم دریایی، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تولید سیلاژ بیولوژیک از ضایعات ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) با استفاده از باکتریهای اتوژن و سنجش کمی و کیفی پروفیل اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب محصول
با افزایش مراکز فراوری ماهی قزلآلای رنگینکمان در کشور، استفاده بهینه از ضایعات تولید شده در این مراکز ضروری به نظر میرسد. یکی از روش های استفاده بهینه از ضایعات، تبدیل آن ها به محصولاتی با ارزش افزوده بالا نظیر بیوسیلاژ می باشد. این محصول در صورت دارابودن خصوصیات مطلوب، می تواند در صنعت تغذیه آبزیان، دام و طیور استفاده گردد. هدف این مطالعه تولید بیوسیلاژ از ضایعات ماهی مذکور با استفاده از باکتری های اتوژن و بررسی پروفیل اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب محصول است. نتایج نشان داد مجموع اسیدهای آمینه ضروری، غیر ضروری و کل در محصول تولیدشده به ترتیب 32/12، 27/06 و 59/18 گرم در 100 گرم سوبسترا است. در ادامه مشخص شد در بین اسیدهای آمینه ضروری و غیر ضروری به ترتیب آرژینین و گلوتامیکاسید دارای بیشترین مقدار هستند (به ترتیب 5/82 و 59/5 گرم در 100 گرم سوبسترا) و محصول تولید شده فاقد اسید آمینه تریپتوفان است. در محصول تولید شده شاخص شیمیایی بر اساس پروتئین های مرجع برای اسیدآمینه های هیستیدین، آرژینین، والین و لوسین بالای یک محاسبه شد. بررسی ترکیب اسیدهای چرب بیوسیلاژ نشان داد مجموع اسیدهای چرب اشباع (SFA)، اسیدهای چرب تک غیر اشباع (MUFA) و اسیدهای چرب چند غیر اشباع (PUFA) در این محصول به ترتیب 33/39، 31/32 و 35/27 درصد می باشد. در ادامه نسبت امگا6 به امگا3 در سیلاژ بیولوژیک 9/73 گزارش گردید. بر اساس نتایج، بیوسیلاژ تولیدشده از ضایعات ماهی قزل آلای رنگین کمان از نظر ترکیب اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب غنی بوده و می تواند به فرمولاسیون جیره در تغذیه آبزیان، دام و طیور اضافه گردد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_137670_71851651cf624e036df722efe57d8b4c.pdf
2021-08-23
203
212
ضایعات ماهی
بیوسیلاژ
پروفیل اسیدهای آمینه
پروفیل اسیدهای چرب
رضا
صفری
safari1351@gmail.com
1
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.
LEAD_AUTHOR
سهیل
ریحانی پول
soheylreyhani@gmail.com
2
گروه فراوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
AUTHOR
زهرا
بانکه ساز
mbankzaz@yahoo.com
3
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.
AUTHOR
محمد جواد
تقوی
j_taghavi2001@yahoo.com
4
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.
AUTHOR
عین اله
صفری
safari_si@yahoo.com
5
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ارزیابی تاثیر روشهای استخراج اسیدی و آنزیمی در بازیابی کلاژن از پوست طوطی ماهی (Scarus ghobban) و بررسی ویژگیهای ساختاری، شیمیایی، ضداکسیدانی و عملکردی آنها
در پژوهش حاضر تاثیر روش های استخراج اسیدی و آنزیمی کلاژن از پوست طوطی ماهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بازده استخراج نشان داد که در روش آنزیمی مقدار بازده استخراج سه برابر روش اسیدی بود. به منظور بررسی بیشتر کلاژنهای بهدست آمده تست های FTIR و SEM مورد استفاده قرار گرفت که نتایج حاکی از آن بود که آمیدهای A و Bدر نواحی مشابهی برای نمونههای بهدست آمده ظاهر شده بودند و همچنین کلاژن استخراج شده به روش آنزیمی (PSC) در مقایسه با کلاژن استخراج شده به روش اسیدی (ASC) ساختار منظم تری داشت. الگوی الکتروفورز کلاژنهای استخراج شده مشخص کرد که کلاژن های بهدست آمده نوع I بوده و شامل دو زنجیره 1α و یک زنجیره 2α که دانسیته 1α بیشتر از 2α میباشد. نتایج درصد خنثی کنندگی رادیکالهای آزاد DPPH کلاژن های بهدست آمده نشان داد که در بین غلظتهای 0/1-0/01-0/001بالاترین غلظت بهترین عملکرد را داشتند و برای نمونه (ASC) 34/35 % و در نمونه (ASCH) 53/86 % بود (0/05>P). بررسی خواص امولیسیون کنندگی نمونه های بهدست آمده مشخص کرد که در شرایط اسیدی در هر دو نمونه فعالیت امولسیونکنندگی بالاتری مشاهده شد که بالاترین مقدار آن در کلاژن اسیدی 67/48% و در کلاژن آنزیمی 17/32% بود (0/05>P). نتایج پایداری امولیسیون نشان داد که نمونه های کلاژن هیدرولیز شده در تمامی pH ها عملکرد بالاتری را نسبت به نمونه های هیدرولیز نشده داشت (0/05>P). حلالیت نمونه ها در pH های مختلف متفاوت بود و بالاترین حلالیت نمونه ها در pH اسیدی با مقدار 2/38% برای کلاژن اسیدی و 5/3% برای کلاژن آنزیمی بود (0/05>P). نتایج نشان داد که روش آنزیمی می تواند عملکرد مناسبتری در استخراج کلاژن از پوست طوطی ماهی داشته باشد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_137671_cbf7636675cdf73be31dbc027e0ee253.pdf
2021-08-23
213
228
طوطی ماهی
کلاژن
DPPH
خواص کارکردی
شیما
عباسی
shima.abbasi666@gmail.com
1
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، ایران.
AUTHOR
شهاب
نقدی
shahab.naghdi1992@gmail.com
2
گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده منایع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران.
LEAD_AUTHOR
رضوان
موسوی ندوشن
r_mousavi.nadushan@iau-tnb.ac.ir
3
گروه شیلات، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد واحد تهران-شمال، تهران، ایران.
AUTHOR