ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثر مسمومیت مزمن با سم فلونیکامید بر غلظت یون های خون و آسیب های آبشش و کلیه در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
با توجه به فعالیت کشاورزی در نزدیکی مزارع پرورش ماهی و منابع آبی، احتمال مسمومیت با سموم کشاورزی در ماهی ها زیاد است و به همین دلیل، این تحقیق به هدف بررسی اثر مسمومیت با فلونیکامید بر غلظت یون های خون و آسیب های بافتی آبشش و کلیه ماهی کپور بود. به این منظور، پس از تعیین LC50 96 ساعته، ماهی های در معرض 10 درصد غلظت LC50 (4/3 میلی گرم در لیتر) قرار گرفتند و پس از 21 روز مواجهه با سم، نمونه خون و بافت آبشش و کلیه از ماهیها گرفته شد. نتایج نشان داد که مسمومیت با فلونیکامید باعث کاهش معنی دار (0/05<p) غلظت کلر و افزایش غلظت پتاسیم در خون ماهی ها می شود، ولی اثری بر سدیم و کلسیم خون ماهی ها نداشت. همچنین، مسمومیت با فلونیکامید باعث آسیب های متعدد در آبشش و کلیه ماهی ها شد. در مقاطع آبشش ماهی ها، ادم لاملای ثانویه، چسبیدگی لاملای ثانویه و هایپرپلازی لاملای اولیه در آبشش مشاهده شد. همچنین، تجمع اگزودا و ملانوماکروفاژ و دژنره شدن لوله های کلیوی در مقاطع کلیه ماهی ها مشاهده گردید. در نهایت نتایج این تحقیق نشان داد که سم فلونیکامید اثرات جدی بر بافت آبشش و کلیه ماهی کپور گذاشت. این آسیب ها مسئول بخشی از تغییرات یونی در خون ماهی م یباشد. بنابراین توصیه می شود که در مناطقی که از این سم در مزارع استفاده می شود از ورود این سموم به منابع آبی جلوگیری شود تا سلامت ماهی ها در خطر قرار نگیرد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_101673_67e33825d0edec05bad5a0db7e926e0d.pdf
2020-08-22
1
7
سلامت
آفت کش
بافت شناسی
خون
علی
طاهری میرقائد
mirghaed@ut.ac.ir
1
گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
LEAD_AUTHOR
ملیکا
قلیچ پور
ml.ghelichpour@gmail.com
2
گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
AUTHOR
سیدمرتضی
حسینی
seyyedmorteza.hoseini@gmail.com
3
مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آب های داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.
AUTHOR
آملیا
پرز خیمنز
calaya@ugr.hg
4
گروه جانورشناسی، دانشگاه گرانادا، گرانادا، اسپانیا.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی تاثیر افزودن لوامیزول در غذای ماهی آزاد دریای خزر (Salmo caspius) بر شاخص های رشدی، خونی و ایمنی
تقویت سیستم ایمنی ماهیان به ویژه در گونههای با ارزش مانند ماهی آزاد دریای خزر، از اصلیترین نیازهای پرورش دهندگان است. بنابراین انتخاب محرک ایمنی مناسب که همزمان با ارتقاء ایمنی، بر رشد ماهیان تاثیر منفی نداشته باشد از مهمترین رویکردهای محققان است. در این راستا به منظور بررسی تاثیر لوامیزول بر ماهی آزاد دریای خزر، 240 قطعه بچه ماهی پرورشی با میانگین وزن 0/15±12/46 گرم به مدت 60 روز با غذای حاوی لوامیزول با غلظت های 300، 600 و 1200 میلی گرم در کیلوگرم جیره تغذیه شدند. گروه شاهد با جیره بدون لوامیزول تغذیه شد. در پایان آزمایش علاوه بر زیست سنجی بچه ماهیان، به منظور مقایسه شاخص های سلولی، بیوشیمیایی و ایمنی خون، خونگیری از ماهیان انجام شد. نتایج نشان داد که لوامیزول بر رشد ماهی آزاد دریای خزر تاثیر مثبت دارد. در واقع هر سه غلظت سبب بهبود میزان رشد در ماهیان شدند و بیشترین درصد افزایش وزن و ضریب رشد ویژه در تیمار 1200 میلی گرم لوامیزول به دست آمد. با افزایش مقدار لوامیزول، ضریب تبدیل غذایی کاهش معنی دار و نسبت کارایی پروتئین افزایش معنی دار یافت (0/05>P). بیشترین تعداد گلبولهای سفید و قرمز و بیشترین مقدار هموگلوبین در تیمار1200 میلی گرم لوامیزول در کیلوگرم جیره مشاهده شد. اما تفاوت مقدار هماتوکریت بین تیمارها معنی دار نبود (0/05<P). از نظر پروتئین کل، آلبومین، فعالیت آنزیم های آسپارتات آمینو ترانسفراز و آلانین آمینو ترانسفراز بین گروه های مختلف تفاوت معنی دار مشاهده نشد. بیشترین فعالیت آنزیم لیزوزیم و بیشترین میزان ایمونوگلوبولین ام در تیمار 1200 میلی گرم لوامیزول و بیشترین میزان کمپلمان های C3 و C4 در تیمارهای 600 و 1200 میلی گرم لوامیزول و بدون تفاوت معنی دار با یکدیگر اندازه گیری شد (0/05<P). بنابراین افزودن لوامیزول به عنوان مکمل غذایی به غذای ماهی آزاد دریای خزر تا غلظت 1200 میلی گرم می تواند برای بهبود رشد و ایمنی ماهی آزاد دریای خزر پیشنهاد شود.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_102127_512c3cc1fdcfffbf48c374f5414280a5.pdf
2020-08-22
8
18
لوامیزول
محرک ایمنی
ماهی آزاد دریای خزر
معصومه
بحرکاظمی
bahr.kazemi@gmail.com
1
گروه شیلات، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران.
LEAD_AUTHOR
مصطفی
صادقی
mostafa.ms1359@gmail.com
2
گروه شیلات، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در قفس شناور بر میزان کلروفیل-آ و شاخص تروفی پیرامون منطقه عباس آباد، حوضه جنوبی دریای خزر
این تحقیق با هدف تعیین اثر فعالیت پرورش ماهی قزلآلای رنگین کمان بر میزان کلروفیل-آ و شاخص تروفی منطقه عباسآباد در حوضه جنوبی دریای خزر طراحی گردید. بدین منظور نمونههای آب و رسوب از فواصل 5، 50، 100 و 1000 متری از قفسهای پرورش ماهی طی 4 دوره شامل ماه دی (قبل از پرورش)، اسفندماه 1393 و ماه اردیبهشت (دوره پرورش) و ماه مرداد (بعد از دوره پرورش) 1394 جمعآوری شدند. در این بررسی، در مجموع 42 گونه فیتوپلانکتون متعلق به پنج شاخه با غالبیت شاخه Bacillariophyta شناسایی گردید. میزان کلروفیل-آ طی دوره و ایستگاههای مختلف نمونه برداری دارای تفاوت معنی دار بود (0/05>P). بیشترین میزان کلروفیل-آ طی دوره، در ماه اسفند و ایستگاه با فاصله 5 متری از قفس (2/13 میکروگرم در لیتر) و کمترین آن در ماه اردیبهشت و ایستگاه با فاصله 1000 متری از قفس (0/44 میکروگرم در لیتر) بهدست آمد. در منطقه مورد مطالعه، شاخص تروفی (TSI) فقط در دورههای مختلف نمونهبرداری تفاوت معنیداری داشت (0/05>P). بیشترین میزان آن (42/18) در ماه اسفند و سپس در ماه مرداد (40/47) به دست آمد و این اختلافات بین دورههای مختلف معنی دار بود (0/05>P)، در حالیکه، اثر فاصله از مرکز قفس معنیدار نبود (05/0<P). بهنظر میرسد که فعالیت پرورش در قفس قزلآلای رنگینکمان در منطقه عباسآباد، بهدلیل کوچک بودن مقیاس پرورش ماهی، کوتاه بودن طول دوره پرورش و جریانهای آبی قوی اثر قابل ملاحظهای روی میزان کلروفیل-آ و شاخص تروفی محیط اطراف قفس نداشت بهطوریکه، تغییرات مشاهده شده بیشتر با تغییرات فصلی مرتبط بود.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_102303_1812a8f211e28e148a0810b082a101b8.pdf
2020-08-22
19
31
پرورش
قفس
قزلآلا
کلروفیل
شاخص تروفی
عرفان
کریمیان
erfankarimian88@gmail.com
1
گروه شیلات، دانشکده منابعطبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران.
LEAD_AUTHOR
محمد
ذاکری
mhdzakeri@yahoo.com
2
گروه شیلات، دانشکده منابعطبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران.
AUTHOR
سید محمد وحید
فارابی
smv_farabi@hotmail.com
3
پژوهشکده اکولوژی آبزیان دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.
AUTHOR
مهسا
حقی
haghi.mahsa@gmail.com
4
گروه شیلات، دانشکده منابعطبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران.
AUTHOR
پریتا
کوچنین
pkochanian@gmail.com
5
گروه شیلات، دانشکده منابعطبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثرات سیترات سدیم جیره بر عملکرد رشد، ترکیبات شیمیایی بدن و فعالیت آنزیم های گوارشی بچه ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus)
این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سیترات سدیم جیره بر عملکرد رشد، ترکیبات شیمیایی بدن و فعالیت آنزیمهای گوارشی ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus) تغذیه شده با جیره های حاوی مقدار اندک پودر ماهی انجام شد. بچه ماهیان با میانگین وزن اولیه 0/2±6/5 گرم در سه گروه با تعداد 10 قطعه بچه ماهی در هر تکرار تقسیم شده و به مدت 8 هفته تغذیه شدند. گروه های آزمایشی شامل گروه شاهد، جیره حاوی 5 گرم بر کیلوگرم سیترات سدیم (SC5) و جیره حاوی 10 گرم بر کیلوگرم سیترات سدیم (SC10) بودند. در پایان آزمایش، شاخص های عملکرد رشد مثل میانگین وزن نهایی، درصد افزایش وزن و ضریب رشد ویژه بچه ماهیان تیمارهای تغذیه شده با جیره های حاوی سیترات سدیم به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد بالاتر بود (0/05>P). میزان پروتئین خام و چربی خام لاشه بچه ماهیان گروه تغذیه شده با جیره حاوی 5 گرم در کیلوگرم سیترات سدیم نسبت به سایر گروه های آمایشی اندکی بالاتر بود، با این حال نتایج نشان داد این تفاوت معنی دار نیست (0/05<P). فعالیت ویژه پروتئاز کل ماهیان تغذیه شده با جیره های حاوی سیترات سدیم (5 و 10 گرم بر کیلوگرم جیره) به طور معنی داری نسبت به گروه شاهد بالاتر بود (05/0>P). فعالیت آنزیم های گوارشی لیپاز و آمیلاز در بین گروه های آزمایشی اختلاف معنی داری نشان نداد (0/05<P). در مجموع نتایج نشان داد که افزودن 5 گرم سیترات سدیم در جیره باعث بهبود رشد و افزایش فعالیت آنزیم های گوارشی در بچه ماهی شانک زرد باله می شود.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_108050_ab13cc4a0c03526b22a393f467b73f8f.pdf
2020-08-22
32
42
نمک اسید آلی
رشد
مکمل غذایی
پروتئین گیاهی
فعالیت آنزیمی
ابراهیم
ستوده
e.sotoudeh@yahoo.com
1
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران.
LEAD_AUTHOR
سینا
سقایی
sinasaghaie1376@gmail.com
2
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران
AUTHOR
میلاد
دهقانی
esotoude@yahoo.com
3
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بهینه سازی استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی جلبک قهوه ایSargassum angustifolium خلیج فارس با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM)
در این مطالعه، شرایط مطلوب به منظور استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی از جلبک Sargassum angustifoliumبا استفاده از روش سطح پاسخ تعیین شد. طراحی شرایط بهینه با سه متغیر مستقل درصد غلظت اتانول (در 5 سطح 0، 25، 50، 75 و 100درصد)، مدت زمان استخراج (در 3 سطح 2، 4 و 6 ساعت) و نسبت جامد-مایع (در 3 سطح 1:5، 1:10 و 1:15) انجام گردید. خاصیت آنتیاکسیدانی با آزمایشهای میزان فنول کل (TPC)، فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد (DPPH) و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل (TAC) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان فنول کل در شرایط بهینه در آب مقطر، مدت زمان 6 ساعت و نسبت جامد-مایع 1:15، فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد در اتانول 25 درصد، مدت زمان 4 ساعت و نسبت جامد-مایع 1:5 و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در اتانول 50 درصد، مدت زمان 4 ساعت و نسبت جامد-مایع 1:15 به دست آمد. در شرایط ذکر شده بیشترین مقدار TPC 698/01 میلیگرم اسید گالیک بر گرم پودر جلبک خشک شده، مقدار TAC 1/76 میلیگرم اسیدآسکوربیک بر گرم پودر جلبک خشک شده و مقدار DPPH 86/02 (RSA%) بود. نتایج نشان داد که عصاره جلبک S. angustifolium می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در صنعت غذا و همچنین مکمل های غذایی در برابر آسیب های اکسیداتیو مورد استفاده قرار گیرد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_108108_8108caa40f13b3b7f89a4a6399467c20.pdf
2020-08-22
43
58
جلبک
Sargassum angustifolium
بهینه سازی
آنتی اکسیدان
نیلوفر
آقاجانپور سورکوهی
n.aghajanpoor@yahoo.com
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
AUTHOR
آریا
باباخانی
arialashkan@gmail.com
2
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
LEAD_AUTHOR
مهدی
طبرسا
m.tabarsa@modares.ac.ir
3
گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ارائه محیط کشت جدید برای تولید حداکثری ریزجلبکهای دریایی ایزوکرایسیس (Isochrysis sp.)
این پژوهش با هدف بهینهسازی تولید زیست توده با حداقل هزینههای اقتصادی ریز جلبک دریایی ایزوکرایسیس (Isochrysis sp.) با استفاده از ترکیبات کودهای کشاورزی انجام گردید. برای انجام این تحقیق، رشد ریزجلبک های دریایی ایزوکرایسیس به روش کشت دستهای با بکار بردن نمک های تجاری کشاورزی در مقایسه با نمک های معدنی با درجه آنالتیک در مدت 20 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. در این تحقیق، چهار فرمولبندی جدید به عنوان محیطهای کشت جلبک ایزوکرایسیس با به کارگیری غلظتهای مختلف محلول کوپر (100، 75، 50 و 25 درصد) و نمکهای تجاری تهیه گردید و عملکرد تولیدی این فرمولبندی با محیط کشت (F/2) به عنوان رایجترین محیط کشت جلبک ایزوکرایسیس، که بهطور معمول برای کشت در مقیاس آزمایشگاهی به کار میرود، مقایسه شدند. رشد و تراکم ریزجلبک ایزوکرایسیس در محیط F/2 در مقایسه با محیط کشت دارای غلظت 75% محلول کوپر اختلاف معنی داری را نشان نداد (0/05<P). در نتیجه محیط کشت تیمار با غلظت 75% کوپر برای ریز جلبک ایزوکرایسیس از نظر اقتصادی و تولید زیست توده در شرایط بهتری نسبت به سایر تیمارها قرار دارد. این تیمار علاوه بر تولید ریزجلبک نسبت به محیط F/2، هزینه تولیدی آن حدود 16 برابر (بدون در نظر گرفتن هزینه برای ویتامین ها با درجه آنالتیک) ارزانتر بود. نتایج نشان داد که با استفاده از نمکهای تجاری کشاورزی میتوان محیط کشت جدیدی را بدون اثرات منفی بر رشد ریزجلبک تولید کرد که می تواند یک جایگزین مناسب در کشت ریزجلبک دریایی ایزو کرایسیس باشد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_108129_1b8e8408bae61e2b136500ea22950a88.pdf
2020-08-22
59
66
ایزوکرایسیس
محیط کشت
اقتصاد تولید
کودهای تجاری
زیست توده
نازنین
معتمدی
nazi70.motamedi@gmail.com
1
شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
AUTHOR
غلامرضا
رفیعی
ghrafiee@ut.ac.ir
2
گروه آموزشی شیلات-دانشکده منابع طبیعی - دانشگاه تهران
LEAD_AUTHOR
کامران
رضایی توابع
krtavabe@ut.ac.ir
3
کرج- میدان امام حسین- بلوار شهید چمران- دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران- گروه شیلات
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر مکمل دایجستاروم بر عملکرد رشد، سیستم آنتی اکسیدان و برخی آنزیمهای کبدی ماهی کپور معمولی (Cyprinus Carpio)
دایجستاروم (P.E.P. MGE) حاوی مخلوط استانداردی از اسانسهای روغنی گیاهی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر مصرف مکمل غذایی دایجستاروم بر آنزیم های کبدی و همچنین سنجش خاصیت آنتی اکسیدانی این مکمل در کپور معمولی بوده است. در این تحقیق اثر استفاده از مکمل غذایی دایجستاروم در سه گروه، شامل گروه کنترل فاقد دایجستاروم، گروه دوم جیره حاوی 200 میلی گرم بر کیلوگرم دایجستاروم و گروه سوم جیره حاوی 400 میلی گرم بر کیلوگرم دایجستاروم روی 225 قطعه بچه ماهی کپور معمولی با میانگین وزن 2/98±16/15 گرم به مدت 60 روز مورد بررسی قرار گرفت. پس از اتمام دورهی آزمایش، نمونه گیری از ماهی ها در روز 60 تحقیق انجام گرفت. سپس شاخص های رشد و همچنین فعالیت آنزیم های اکسیداتیو و آنزیم های کبدی در پلاسمای خون مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تجویز مکمل دایجستاروم به ویژه در سطح 200 میلیگرم بر کیلوگرم جیره موجب بهبود شاخص های رشد می شود (0/05>P). با مصرف دایجستاروم تفاوت معنی داری در مقادیر SOD، CAT، GSH و MDA در بین تیمارهای آزمایش و گروه کنترل مشاهده نشده است (0/05>P). مقایسه سطح آنزیم های کبدی نظیر AST، ALT، ALP و LDH در بین تیمارها و گروه کنترل نشان داد که علیرغم تغییراتی که در میزان این آنزیم ها در بین گروهها وجود دارد، تنها میزان آنزیم ALP در تیمار 2 در مقایسه با تیمار 3 و گروه کنترل افزایش معنی داری داشته است (0/05>P). براساس نتایج، استفاده از مکمل دایجستاروم در سطوح مذکور می تواند موجب بهبود عملکرد رشد شود و احتمالاً تاثیر منفی بر آنزیمهای کبدی و آنتی اکسیدان مورد مطالعه در بچه ماهی کپور معمولی نداشته است.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_108195_eda8f9c6f533b1b28615e4f1004f9095.pdf
2020-08-22
67
80
آنتی اکسیدان
آنزیم
پلاسما
دایجستاروم
رشد
کپور معمولی
تکاور
محمدیان
t.mohammadian@scu.ac.ir
1
گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
LEAD_AUTHOR
رضا
قانعی مطلق
reza.ghaneimotlagh@gmail.com
2
گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
AUTHOR
امیر علی
حیدری
bakhtiyar.heidari@gmail.com
3
گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
AUTHOR
سکینه
مشجور
sakynemashjoor@gmail.com
4
گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.
AUTHOR
مجتبی
امام
m.emam@scu.ac.ir
5
گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی ترکیب گونهای جوامع فیتوپلانکتونی در استخرهای پرورش ماهیان گرمابی منطقه دزفول
این تحقیق با هدف بررسی جوامع و تنوع فیتوپلانکتونی استخرهای پرورش ماهیان گرمابی و همبستگی این جوامع با فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب، در منطقه دزفول در یک دوره 8 ماه انجام شد. براساس نتایج، رده Chlorophyceae با 17 گونه و 84/80 درصد فراوانی، بالاترین فراوانی را در استخر A2 (استخرهای 2 هکتاری) داشت، در این استخر گونه Pediastrum sp.. بالاترین تعداد گونه (18/21±9879/382 تعداد در لیتر) را نشان داد، بیشترین تعداد فیتوپلانکتونها در تیرماه و کمترین تعداد در اسفندماه شمارش شد. در استخر A12، نیز رده Chlorophyceae با 11 گونه و 92/69 درصد بالاترین فراوانی را داشت و فراوانترین گونه متعلق به .Pediastrum sp. بود. در این استخر بالاترین تعداد در خرداد و کمترین تعداد در مهرماه مشاهده شد. در استخر D7 بالاترین تعداد فیتوپلانکتونهای شمارششده در خردادماه و کمترین تعداد در فروردینماه اندارهگیری شد. پر تعدادترین رده متعلق به Chlorophyceae با 14 گونه و 89/11 درصد و فراوانترین گونه متعلق به Pediastrum simplex بود. بالاترین تراکم فیتوپلانکتونی در استخر A12 با 76661514 عدد در لیتر در خردادماه و در استخر A2 با 26948994 عدد در لیتر در اردیبهشت و در آخر در استخر D7 با 12302943 عدد در لیتر در خرداد مشاهده شد. همبستگی بین تراکم فیتوپلانکتونی شناسایی شده و پارامترهای فیزیکی و شیمیایی اندازه گیری شده مشاهده نشد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_109307_fb641ddb86cd2e93c5ed4bc4568d1996.pdf
2020-08-22
81
91
فیتوپلانکتون
استخرهای پرورش ماهی
تراکم
تنوع
فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی
احسان
اسلامی زاده
eslamizdeh@ymail.com
1
گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
AUTHOR
مهران
جواهری بابلی
mehranjavaheri@gmail.com
2
گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
LEAD_AUTHOR
سیمین
دهقان مدیسه
sdehghan@ymail.com
3
مرکز تحقیقات آبزی پروری جنوب کشور، اهواز، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ساختار استخوانی گاوماهی سرگنده Ponticola gorlap (Iljin, 1949) (Teleost: Gobiidae) در حوضه جنوبی دریای خزر
گاو ماهی سرگنده (Ponticola gorlap)، از خانواده گاوماهیان، در سواحل جنوبی حوضه دریای خزر یافت میشود. از آن جا که اطلاعات کمی در مورد ساختار استخوانی این گونه وجود دارد، این مطالعه بهمنظور توصیف ساختار اسکلتی این گونه در بخش جنوبی دریایخزر به اجرا درآمد. بدین منظور تعداد 17 قطعه از رودخانه سفیدرود به وسیله دستگاه الکتروشوکر صید و بعد از بیهوشی، در فرمالین بافری 10 درصد تثبیت، و بهمنظور مطالعه ساختارهای استخوانی شفافسازی و رنگآمیزی شدند، سپس ویژگی های استخوانی این گونه به تفصیل توصیف شد. نتایج نشان داد که جمعیت های ایرانی این گونه به واسطه صفات استخوانی شامل تیز بودن نوک استخوان پرویزنی جانبی، فقدان استخوان بینی، مجزا بودن بخش افقی از بخش عمودی استخوان پیش فکی، وجود زائده بالا رونده در استخوان دندانی و جدا بودن دو استخوان رجلی میانی و ساده قابل شناسایی می باشد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_110852_d1d1a3975d886bcd102f810faa6e63c0.pdf
2020-08-22
92
101
گاوماهی سرگنده
سفیدرود
استخوان شناسی
گاوماهیان
نسرین
نیک مهر
nasrin_nikmehr@yahoo.com
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
AUTHOR
سهیل
ایگدری
soheil.eagderi@ut.ac.ir
2
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
LEAD_AUTHOR
هادی
پورباقر
poorbagher@ut.ac.ir
3
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی روابط طولی و طول-وزن شش گونه از ماهیان خلیج فارس
روابط طولی و رابطه طول و وزن شش گونه ماهی شامل سرخو چمن (Lutjanus malabaricus)، شانک زردباله (Acanthopagrus latus)، سرخو معمولی (L. johnii)، طلال (Rastrelliger kanagurta)، چغوک پشتطلایی (Gerres longirostris) و شورت (Sillago sihama) مورد مطالعه قرار گرفت. این گونهها از مراکز تخلیه ماهی جمعآوری و زیستسنجی شدند. طول کل، طول چنگالی، طول استاندارد، ارتفاع بدن و ارتفاع باله دمی ماهیها با دقت یک میلیمتر و وزن کل ماهی با دقت 0/1 گرم اندازهگیری شدند. رابطه طول کل و وزن در همه گونههای مورد مطالعه معنیدار و با ضریب همبستگی بالا و بین 0/84 در ماهی چغوک پشتطلایی تا 0/98 در ماهی سرخوی چمن در متغییر بود (0/01>P). مقدار عددی b در رابطه طول و وزن از 2/54 در ماهی طلال تا 2/98 در ماهی شورت متغییر بود. نتایج نشان داد که گونههای سرخو معمولی، سرخو چمن، شورت و شانک زردباله دارای رشد همگون هستند. در حالی که در ماهی طلال و چغوک پشت طلایی رابطه طول-وزن به صورت ناهمگون منفی بهدست آمد.روابط بین طول کل-طول چنگالی، طول کل-طول استاندارد در همه گونهها معنیدار بودند (0/01>P).رابطه بین طول کل-ارتفاع بدن و نیز ارتفاع بدن-ارتفاع باله دمی نیز در همه گونهها به غیر از طلال معنیدار بود (0/01<P).
http://www.aquaculturesciences.ir/article_110854_8126bb0f8fcb9efcbbb76895bd940a29.pdf
2020-08-22
102
111
رابطه طول-وزن
ریخت سنجی
ماهی
خلیج فارس
علی
طاهری میرقائد
mirghaed@ut.ac.ir
1
گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
LEAD_AUTHOR
مهدی
قدرتی شجاعی
mshojaei@modares.ac.ir
2
گروه زیست شناسی دریا، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران.
AUTHOR
مریم
ویجت
maryam.wegt@awi.de
3
گروه اکولوژی کارکردی، موسسه تحقیقات قطبی و دریایی آلفرد وگنر، برمن، آلمان.
AUTHOR
سیدمرتضی
ابراهیمزاده
smebrahimzadeh@ymail.com
4
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران.
AUTHOR
ادیب
جهانگرد
adib.jahangard@ut.ac.ir
5
گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
LEAD_AUTHOR
مرضیه
عباسی
marzieh.abbasi.ac@gmail.com
6
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا، ایران.
LEAD_AUTHOR
مهدی
عبدالهیان
aceg4200@gmail.com
7
گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثرات فاضلاب مزارع پرورش قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) بر شرایط یوتروفی و ساپروبی رودخانه هراز، استان مازندران
آبزیپروری فعالیتی تولیدی است که توسعة بیرویة آن تأثیرات منفی بر منابع آبی خواهد داشت. این تحقیق با هدف بررسی تأثیر فاضلاب مراکز پرورش قزلآلای رنگینکمان بر رودخانة هراز و مطالعة قدرت خودپالایی این رودخانه انجام شد. از 3 مزرعه پرورش ماهی در بالادست، میان دست و پایین دست رودخانه هراز و 12 ایستگاه منتخب در قبل از هر کدام از مراکز پرورش ماهی (شاهد) و فواصل 100، 1000 و 2000 متر پایینتر از محل ورود فاضلاب با روش کاملاً تصادفی نمونهبرداری شد. با توجه به شرایط قدرت خود پالایی، اثرات خروجی مزارع بالادست به مزارع مورد مطالعة بعدی و پاییندست نمیرسید. آنالیز فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب (دما، DO، pH، EC، BOD، COD، TDS، TOC، NO3، PO4) با روشهای استاندارد و طبقهبندی ساپروبی توسط شاخص ارزش زیستی Z صورت گرفت. براساس نتایج، در تمام ایستگاههای پایین دست افزایش معنیدار غلظت آلایندهها نسبت به ایستگاه شاهد مشاهده شد. غلظت BOD نیز بهطور معنی داری در ایستگاههای بعد از مزارع بالاتر از ایستگاه شاهد بود. علیرغم خودپالایی مناسب رودخانه براساس پهنهبندی، بهخاطر حجم بالای فاضلاب ورودی، بیشتر بخشهای رودخانه در شرایط یوتروفی کامل و پلی ساپروبی قرار دارند. بالادستترین کارگاه (مزرعة 1)، بار آلودگی بیشتری به رودخانه تحمیل کرده و مزارع 2 و 3 در ردههای بعدی قرار دارند. طبق شاخص ساپروبی، بهترین کیفیت آب مربوط به ایستگاه شاهد مزرعة 1 و بدترین کیفیت مربوط به ایستگاه سوم بعد از مزرعة 1 بود. مطالعة روند خودپالایی رودخانه در ایستگاههای مختلف نشان داد که فاصلة اطمینان برای خودپالایی کامل حدود 2000 متر است. علیرغم قدرت خود پالایی مناسب رودخانه هراز، ورود فاضلاب مزارع کوچکتر دیگر با فاصلة غیراستاندارد باعث افزایش یوتروفی رودخانة هراز شده است. در صورت عدم نظارت و حسابرسی زیستمحیطی مراکز پرورش ماهی، با ایجاد معضلات بیشتر، رودخانه در شرایط دیستروفی قرار خواهد گرفت.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_110857_6f77b672bb0de6c91f5e195d5d119818.pdf
2020-08-22
112
122
آبزیپروری
پساب استخر
خودپالایی
ساپروبی
رودخانة هراز
بابک
نبوی
babaknabavi25@gmail.com
1
گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
AUTHOR
کامران
رضایی توابع
krtavabe@ut.ac.ir
2
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
LEAD_AUTHOR
آرش
جوانشیر خویی
arashjavanshir@ut.ac.ir
3
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
AUTHOR
بهاره
صمدی کوچکسرایی
samadi765@gmail.com
4
گروه علوم دریایی، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر عصاره چای سبز (Camellia sinensis) بر پارامترهای رشد، شاخص کبدی، گنادی و احشایی سیچلاید گورخری (Amatitlania nigrofasciata)
هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره چای سبز (Camellia sinensis) بر عملکرد رشد، بازده غذایی و شاخص کبدی (HSI)، گنادی (GSI) و احشایی (VSI) بر ماهی سیچلاید گورخری (Amatitlania nigrofasciata) می باشد. به همین منظور ماهیان با میانگین وزن اولیه 0/02±1/28 گرم به پنج گروه تقسیم شدند که عبارت بودند از: GT0 (صفر میلیگرم بر کیلوگرم عصاره چای سبز در جیره)، GT50(50 میلی گرم)، GT100 (100 میلی گرم)، GT200 (200 میلی گرم) و GT400 (400 میلی گرم). برای هر تیمار 3 تکرار در نظر گرفته شد که در هر تکرار 15 عدد ماهی به مدت 84 روز در حد سیری مورد تغذیه قرار گرفتند. طول و وزن ماهیان هر 21 روز اندازه گیری شد و در پایان پارامترهای رشد شامل وزن کسب شده (WG)، نرخ رشد ویژه (SGR)، ضریب تبدیل غذایی (FCR)، فاکتور وضعیت نرخ رشد روزانه (ADG) و فاکتورهای تغذیه ای شامل غذای مصرفی (FI)، درصد افزایش وزن بدن، بازده پروتئین، بازده چربی و درصد بقا و در نهایت شاخص های HSI، GSI و VSI اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد پارامترهای SGR (%/day 1/97±0/04)، WG (g 5/53±0/07) و ADG (g/day 0/98±0/01) در تیمارGT100 اختلاف معنی داری با گروه شاهد داشتند (0/05>P). همچنین بیشترین و کمترین میزان FI به ترتیب در تیمارهای GT100 ( g 5/64±0/07) و GT200 ( g4/91±0/09) مشاهده شد (0/05>P). علاوه بر این، بهترین FCR در تیمار GT100 مشاهده شد (0/05>P)، اما در HSI، GSI و VSI تفاوت معنی داری در میان گروهای آزمایشی مشاهده نشد (0/05<P). نتایج نشان داد که استفاده از عصاره چای سبز در سیچلاید گورخری با غلظت 100 میلی گرم در کیلوگرم غذا باعث بهبود عملکرد رشد و شاخص های تغذیه ای می شود.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_110858_00a76fe09d4f1bf36ba28b26a13aa0e5.pdf
2020-08-22
123
133
رشد
کارایی تغذیه
چای سبز
سیچلاید گورخری
میلاد
کریم زاده
miladkarimzadeh90@yahoo.com
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
AUTHOR
بهرام
فلاحتکار
falahatkar@guilan.ac.ir
2
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
LEAD_AUTHOR
حمید
علاف نویریان
navi@guilan.ac.ir
3
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه تغییرات ترکیب اسید چرب و آمینه در سوریمی تهیه شده از ماهی کیلکای معمولی به دو روش شستشو و تغییر pH طی دوره ی نگهداری در شرایط انجماد
در تحقیق حاضر کیفیت تغذیه ای سوریمی تهیه شده از ماهی کیلکای معمولی دریای خزر (Clupeonella caspia) تهیه شده به دو روش شستشو و تغییر pH در طی دورهی نگهداری انجماد مورد بررسی قرار گرفت. نمونههای تهیه شده به مدت سه ماه در شرایط انجماد نگهداری و کیفیت آنها از نظر برخی از خصوصیات تغذیه ای (نسبت n3/n6، شاخصهای کیفیت چربی مانند شاخص ترومبوژنیک و شاخص آتروژنیک و نسبت EAA/NEAA) بررسی شد. براساس نتایج تغییرات شاخص آتروژنیک در واحد زمان معنی دار بود (0/05<p ). این شاخص بهطور میانگین در روش تغییر pH در طی دوره نگهداری بالاتر از روش شستشو بود و همچنین میزان شاخص تروپوژنیک به طور میانگین در روش تغییر pH بالاتر از روش شستشو بود و میزان این شاخص در دو ماه اول کاهش و در ماه آخر دوره نگهداری افزایش یافت. نسبت EAA/NEAA در روش تغییر pH بیشتر از روش شستشو بود (0/05<p ). در رابطه با تغییرات نسبت n-3/n-6 بین روش شستشو و تغییر pH معنیدار نبود (0/05<p ) ولی این نسبت دارای تغییرات معنی داری در طی مدت نگهداری بود و زمان تاثیر معنی داری در رابطه با این شاخص داشت (0/05>p ). نتایج نشان داد که مقادیر مرتبط با شاخصهای کیفیت تغذیه ای اندازهگیری شده در سوریمی تهیه شده به روش تغییر pH از مطلوبیت بهتری نسبت به روش شستشو را دارا می باشد.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_113604_b68389ff0fb8da214af82e4fcd9ad83d.pdf
2020-08-22
134
145
کیلکای معمولی
سوریمی
پروتئین ایزوله
شاخصهای تغذیهای
زهره
قیامی
zohregh@yahoo.com
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
AUTHOR
سید ولی
حسینی
hosseini.seyedvali@gmail.com
2
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
LEAD_AUTHOR
حسین
خدایی
hoseinkhodaee12@gmail.com
3
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی فون راسته بال موی داران (Trichoptera) در رودخانه جاجرود، حوضه دریاچه نمک
هدف این تحقیق بررسی فون راسته بال موی داران (Trichoptera) (از شاخه بندپایان) در رودخانه جاجرود میباشد. به همین منظور در رودخانه جاجرود از سه ایستگاه (حاجی آباد، سعیدآباد و خجیر) نمونه های تریکوپترا جمعآوری و از نظر ریختی و آرایه شناختی با استفاده از کلیدهای شناسایی، تا سطح جنس و گونه شناسایی شدند. براساس نتایج چهار گونه Macrostemum hestia، M. fenesrtratum، M. dohrni وHydropsyche dolosa از خانواده Hydropsychidae شناسایی گردید که برای اولین بار در ایران و این رودخانه گزارش میشوند. براساس نتایج فراوانی تریکوپتراها در مناطق مورد بررسی در ماههای زمستان بسیار کم و در ماههای خرداد، تیر و مرداد بیشترین بود و سپس کاهش یافت.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_114488_c859dc9670b7572e5c859b0c25313b59.pdf
2020-08-22
146
153
فونستیک
توزیع فراوانی
تریکوپترا
جاجرود
پریسا
طهماسبی
parisatahmasebi1@gmail.com
1
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم و فناوری های نوین، واحد علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
AUTHOR
سیامک
یوسفی سیاه کلرودی
siamak.yousefi1@gmail.com
2
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم زیستی، واحد ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، پیشوا، ایران.
LEAD_AUTHOR
حمید
بلقیس زاده
belgheis_h@yahoo.com
3
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم و فناوری های نوین، واحد علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ویژگی های سن و رشد مولدین ماهی کُلمه خزری (Rutilus lacustris) کاربردی در برنامه تکثیر نیمه طبیعی و بازسازی ذخایر
مولدین کاربردی برای تکثیر نیمه طبیعی در فصل تکثیر (اسفند-فروردین هر سال) از محدودهی مصب گرگانرود صید و به مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی ماهیان استخوانی گلستان انتقال رهاسازی میگردد. به منظور انجام این مطالعه، نمونهبرداری از مولدین کُلمه خزری (Rutilus lacustris) طی 5 دوره متوالی از اسفند-فروردین 94-1393 تا اسفند-فروردین 98-1397 انجام گرفت. دامنه طول کل و وزن کل مولدین کُلمه خزری به ترتیب بین 50/32-00/21 سانتیمتر و 423/50-45/60 گرم بود. بیشترین میانگین طولی و وزنی در اسفند-فروردین 94-1393 و کمترین میانگین طولی و وزنی هم در اسفند-فروردین 98-1397 مشاهده گردید. دامنه سنی از +3 تا +9 سال متغیر بود. فراوانی گروه های جنسی و سنی نیز در دوره های مختلف متنوع بود. ماده ها در تمام سال ها، ضریب آلومتری مثبت داشتند در حالی که در نرها این ضریب از 2/65 تا 3/05 متغیر بود. مقادیر مختلفی از ضریب رشد لحظه ای بین گروه های مشابه در دورههای مختلف مشاهد گردید که احتمالاً بهخاطر وجود گروههای سنی یا کوهورت های ضعیف و قوی می باشد. ضریب وضعیت ماده ها در همه دوره ها بزرگتر از ضریب وضعیت نرها بود. نتایج پارامترهای معادله رشد فان برتلانفی نشان داد طول بینهایت (L∞) جنس نر از 26/49 تا 38/53 و مقادیر جنس ماده از 32/45 تا 41/97 سانتی متر، ضریب رشد (K) در جنس نر بین 0/24 -0/12 و در جنس ماده بین 0/21–0/11 در سال و شاخص سن صفر (t0) در جنس نر بین 0/21- تا 0/34- و در جنس ماده 0/39- تا 0/99- سال متغیر بود.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_114986_0be20e09d8ae35f96e300efd86c6b03d.pdf
2020-08-22
154
166
کُلمه خزری
مولد
تکثیر نیمه طبیعی
سن و رشد
عبدالملک
کر
rpatimar@hotmail.com
1
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران.
AUTHOR
رحمان
پاتیمار
rpatimar@yahoo.com
2
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران.
LEAD_AUTHOR
هادی
رئیسی
raeisi_hadi@yahoo.com
3
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران.
AUTHOR
مرادمحمد
شکیبا
rpatimar@aol.com
4
مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی ماهیان استخوانی گلستان، بندر ترکمن، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر شوری های مختلف آب محیط پرورش بر پارامترهای خونی بچه ماهیان انگشت قد کپور معمولی (Cyprinus carpio)
در سالهای اخیر پرورش ماهی کپور معمولی به عنوان گونه هدف در قفس های پرورش ماهی در فصل گرم دریای خزر پیشنهاد شده است، اما تاثیرات شوری آب بر فیزیولوژی این ماهی به خصوص در اوزان پایین، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات میزان شوریهای مختلف آب بر پارامترهای خونی شامل تعداد گلبولهای قرمز خون (RBC)، غلظت هموگلوبین (Hb)، درصد هماتوکریت (Hct)، متوسط هموگلوبین گلبول قرمز (MCH)، متوسط حجم گلبول قرمز (MCV)، غلظت متوسط هموگلوبین گلبول قرمز (MCHC)، تعداد گلبولهای سفید (WBC)، و شمارش افتراقی گلبول های سفید در این ماهی با متوسط وزن 0/57±5/53 گرم طراحی گردید. در این آزمایش، پنج تیمار شامل 5، 13، 20 و30 ppt و آب شیرین (به عنوان کنترل)، طی 8 هفته در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که با افزایش شوری آب، میزان تمامی فاکتورهای خونی مورد مطالعه به صورت معنی داری دچار تغییر می گردد (0/05>P). البته تغییرات هموگلوبین در تیمارهای مختلف به لحاظ آماری معنیدار نبود (0/05<P). نتایج حاصل از شمارش افتراقی گلبول های سفید، افزایش معنیدار نوتروفیل و مونوسیت را با افزایش شوری آب نشان داد (0/05>P).
http://www.aquaculturesciences.ir/article_118810_b3ba8476ee56f638468d15e33b7302d0.pdf
2020-08-22
167
174
کپور معمولی
شوری
هماتولوژی
شمارش افتراقی
هموگلوبین
مرتضی
کاظمین
mortezakazemaini666@gmail.com
1
گروه شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، تنکابن، ایران.
AUTHOR
سید حامد
موسوی ثابت
mosavii.h@gmail.com
2
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.
LEAD_AUTHOR
محمدرضا
قمی
mrghomi3214@yahoo.com
3
گروه شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، تنکابن، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
آمیخته گری در ماهیان، دلایل، کاربردها و روش های شناسایی
آمیخته گری یکی از روش های کاربردی اصلاح نژاد در آبزیان است و هدف از آن در صنعت آبزی پروری، بهبود عملکرد آبزیان آمیخته در مقایسه با والدین خود تحت شرایط خاص محیطی است. بهبود عملکرد تولید در صفات مختلف کاملاً تصادفی است که به دلیل بروز همکاری آللی در آمیخته ها ممکن است به صورت برتری آمیخته یا هتروزیس بروز نماید. تاکنون، آمیخته های متعددی از ماهیان به صورت طبیعی و یا با دخالت مستقیم بشر به طور مصنوعی تولید شده اند. آمیخته ها بخش قابل توجهی از تولید برخی از گونه ها در برخی از کشورها را تشکیل می دهند. به منظور بهبود یافتن بقا و تکامل پایدار در فرزندان آمیخته از فرآیند تریپلوییدسازی در کنار آمیخته گری استفاده میشود. نتایج آمیخته گری می تواند متغیر باشد و به ساختار ژنتیکی والدین (جنسیت) بستگی دارد. نکته کلیدی در این روش اصلاح نژادی، اثبات ماهیت آمیخته نتاج است. به منظور بررسی ماهیت واقعی نتاج حاصل از آمیخته گری می توان از روشه ای مختلفی استفاده نمود، که از بین آنها روش مولکولی به دلیل بررسی صحت آمیخته گری در مراحل آغازین لاروی و یا حتی پس از خروج لارو از تخم، دقت، صحت بالا و سرعت مناسب از ابزارهای بسیار کارآمد محسوب می شود. در این نوشتار به بررسی آمیخته های تولیدی در گروه های مختلف ماهیان خوراکی و زینتی با تأکید بر گونه های مهم در ایران خواهیم پرداخت.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_119470_10defa74bf4eca5a61c802661decb8c2.pdf
2020-08-22
175
196
آبزیپروری
آمیختهگری
زیست فناوری
هتروزیس (برتری آمیخته)
سالار
درافشان
sdorafshan@cc.iut.ac.ir
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران.
LEAD_AUTHOR
فاطمه
پورخزایی
f_purkhazaee@yahoo.com
2
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تضمین کیفیت و ایمنی در فرآوری آبزیان
به دلیل خواص ارزشمند تغذیه ای آبزیان، مصرف آن ها در سال های اخیر شدت یافته است، به طوری که امروزه، پروتئین حاصل از آبزیان سهم به سزایی در تأمین پروتئین جانوری مورد نیاز بسیاری از مناطق جهان ایفاء می کند. از این رو تلاش های زیادی م یشود تا با فرآوری آنها به محصولات متنوع، میزان مصرفشان در بین مردم افزایش یابد. اما مشکل عمده در خصوص آبزیان و فرآورده های حاصل از آن، سرعت بالای فساد و نزول کیفیت می باشد و در صورت فراهم نشدن شرایط نگهداری مطلوب، به آسانی فاسد شده و قابلیت خوراکی خود را از دست می دهند. نظر به حجم بالای آبزیانی که به صورت فرآوری شده عرضه می شوند، ضرورت دارد که جهت تضمین کیفیتِ محصول تولیدی، کلیۀ عملیات قبل و بعد از صید با حداکثر دقت انجام شود تا آبزی مورد استفاده، با حداقل تغییرات وارد مراحل فرآوری گردد. مقاله وروری حاضر سعی دارد چالش های اساسی پیرامون این موضوع را بررسی نماید.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_120340_252f3552fb86aa2c07c90e342f784e3f.pdf
2020-08-22
197
208
ماهی
کنترل کیفیت
فرآوردههای شیلاتی
ارزیابی کیفیت
سید ولی
حسینی
hosseini.seyedvali@gmail.com
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
LEAD_AUTHOR