%0 Journal Article %T بررسی افزودن عصاره برگ درخت خرمالو (Diospyros kaki) در جیره غذایی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) و تاثیر بر برخی فراسنجه های خونی و ایمنی غیراختصاصی %J مجله علوم آبزی پروری %I انجمن آبزی پروری ایران %Z 2322-5351 %A احمدی فر, احسان %A شهریاری مقدم, محسن %A شیخ زاده, نجمه %D 2019 %\ 08/23/2019 %V 7 %N 1 %P 27-36 %! بررسی افزودن عصاره برگ درخت خرمالو (Diospyros kaki) در جیره غذایی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) و تاثیر بر برخی فراسنجه های خونی و ایمنی غیراختصاصی %K عصاره برگ خرمالو %K شاخص ایمنی %K خون شناسی %K کپور معمولی %R %X امروزه از گیاهان دارویی به­ عنوان محرک ایمنی، رشد و تقویت کننده سیستم فیزیولوژیک آبزیان استفاده می ­شود. در این پژوهش اثر عصاره برگ درخت خرمالو (Diospyros kaki) بر فاکتورهای خونی و ایمنی ماهی کپور معمولی مورد بررسی قرار گرفت. برای این هدف 400 قطعه بچه ماهی کپور معمولی با میانگین وزنی 2/72±16/11 گرم در چهار تیمار با سه تکرار به ­صورت تصادفی تقسیم شدند. عصاره برگ خرمالو به مقدار 0، 1، 3 و 5 درصد به جیره غذایی پایه اضافه و ماهیان به ­مدت 60 روز به میزان 3 درصد وزن بدن و در 3 وعده تغذیه شدند. مقایسه شاخص ­های خونی نشان داد که بالاترین مقادیر هموگلوبین، هماتوکریت و گلبول قرمز در تیمار حاوی بالاترین غلظت عصاره بوده است (0/05>P). شمارش افتراقی گلبول­ های سفید نشان داد بیشترین مقادیر مونوسیت، لنفوسیت و نوتروفیل در تیمار حاوی 5 درصد عصاره وجود داشته است. مقایسه شاخص ­های بیوشیمیایی نشان داد، مقادیر پروتئین کل و گلوکز در بین تیمارهای آزمایشی و تیمار شاهد تفاوت معنی ­داری نداشت (0/05P). فعالیت آنزیم­ های پروتئاز و آلکالین فسفاتاز و همچنین مقادیر ایمونوگلوبین و لیزوزیم در موکوس ماهیان در تیمارهای آزمایشی به ­طور معنی­ داری بیشتر از تیمار شاهد بود و بیشترین مقدار آن در تیمار 5 درصد مشاهده گردید (0/05>P). با توجه به نتایج این تحقیق عصاره برگ درخت خرمالو می­تواند به­ عنوان یک مکمل غذایی مفید جهت تقویت شاخص­های ایمنی در ماهی کپور­معمولی مورد استفاده قرار گیرد. %U http://www.aquaculturesciences.ir/article_86984_d652f29f86b76312408d68036bc55828.pdf