per
انجمن آبزی پروری ایران
مجله علوم آبزی پروری
2322-5351
2018-02-20
5
2
1
11
61421
Original Article
کاهش آسیبهای هیستوپاتولوژیک آبشش ماهی پرت (Cichlasoma synspilum ♀ × Cichlasoma citrinellum ♂) در مواجهه با نانو ذرات نقره محلول در آب از طریق تغذیه با جیره حاوی آستاگزانتین و نمک صفراوی
Gill histophatological alternation reduction in parrot fish
(Cichlasoma synspilum ♀ × Cichlasoma citrinellum ♂) after exposure to water-born silver nanoparticle by feeding on astaxanthin and bile salt
امین مخلص آبادی فرهانی
aminarcher@gmail.com
1
سالار درافشان
sdorafshan@cc.iut.ac.ir
2
فاطمه پیکان حیرتی
fheyrati@cc.iut.ac.ir
3
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، 8415683111، اصفهان، ایران.
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، 8415683111، اصفهان، ایران.
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، 8415683111، اصفهان، ایران.
مطالعه حاضر جهت بررسی اثرات مواجهه با نانو ذرات نقره محلول در آب بر بافت آبشش ماهی پرت و همچنین اثرات جیره حاوی آستاگزانتین و نمک صفراوی در حفاظت از بافت آبشش در مقابل اثرات مخرب نانو نقره انجام گرفت. برای انجام این مطالعه، 200 قطعه ماهی پرت (میانگین وزنی6/2± 25/5 گرم) در سه تیمار، شامل تیمار شاهد (جیره پایه)، تیمار آستاگزانتین (4 گرم بر کیلوگرم ) و آستاگزانتین- نمک صفراوی (4 گرم بر کیلوگرم و 1200میلیگرم بر کیلوگرم) به مدت 90 روز تغذیه شدند، ماهیان سپس به مدت پنج روز در معرض 250μg/L نانو ذرات نقره محلول در آب قرار گرفتند. میزان تجمع نقره و بافتشناسی آبشش قبل و پس از تنش نانو ذرات نقره موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پس از مواجهه با نانو ذرات نقره میزان تجمع نقره در بافت آبشش شاهد بهصورت معنیداری افزایش یافت، ولی این افزایش در تیمارهای تغذیهشده با آستاگزانتین و نمک صفراوی مشاهده نشد. پس از تنش نانو ذرات نقره آسیبهای همچون هایپرپلازی، هایپرتروفی، حلقهای شدن، ادم، نکروز و همجوشی در بافت آبشش در تمامی تیمارها مشاهده شد، ولی این شدت آسیبها در ماهیان تغذیهشده با جیره حاوی آستاگزانتین و آستاگزانتین- نمک صفراوی در مقایسه با ماهیان گروه شاهد بهصورت محسوسی کمتر بود. در نهایت میتوان گفت که آستاگزانتین و نمک صفراوی بهعنوان ترکیبات آنتیاکسیدان میتواند آسیبهای وارده به آبشش را در مواجهه با نانو ذرات نقره کاهش دهد.
This study aimed to investigate the effects of water-born silver nanoparticles (AgNPs) on gill histopathological alternation of Parrot and the possible protective effects of diet enriched with astaxanthin alone or in combination with bile salt. 200 Parrot fishes (average weight 25.5±6.2) were randomly distributed in three different groups: control (basic diet), astaxanthin alone (4g/kg) or in combination with bile salt (1200 mg/kg). The fish were fed for 90 days and then subjected to AgNPs, 250 μg/L for 5 days. The silver bioaccumulation and gill histopathology analysis were done before and after exposure period. The results showed significant increase in silver concentration in the gill tissues of the control group after AgNPs exposure (P<0.05), while feeding fish on diet enriched with astaxanthin alone or in combination with bile salt did not show such elevation in silver concentration (P>0.05). After exposure to AgNPs, different gill histopathological alterations such as hyperplasia, hypertrophy, looping, necrosis and fusion were observed in fish from all treated groups, although the intensity of them were significantly lower in the groups of fish fed on astaxanthin alone or in combination with bile salt, comparison to the control group. In general, it can be concluded that diet enriched with astaxanthin alone or in combination with bile salt as antioxidant supplement can reduce the harmful effects of AgNPs on the gills.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_61421_bb8ac3bb6262624a04ffe9dde205204c.pdf
ماهی پرت
آستاگزانتین
نمک صفراوی
نانو ذرات نقره
Parrot fish
Astaxanthin
Bile salt
Silver nanoparticles
per
انجمن آبزی پروری ایران
مجله علوم آبزی پروری
2322-5351
2018-02-20
5
2
12
21
61424
Original Article
اثر تلفیقی اشعه گاما و پوشش خوراکی گیاهی بر خصوصیات باکتریایی فیله ماهی شیپ (Acipenser nudiventris) طی نگهداری در یخچال
The integrated effect of gamma irradiation and plant edible coating on the microbial properties of Fringebarbel sturgeon fillet (Acipenser nudiventris) during refrigerated storage
غلامرضا شاه حسینی
gshahhosseini@yahoo.com
1
سید ولی حسینی
hosseini.seyedvali@gmail.com
2
کبری ضیایی
t.ziyaei7171@gmail.com
3
پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، کرج، ایران.
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
در این مطالعه اثر استفادهی همزمان پرتودهی و پوشش خوارکی صمغ دانه ی ریحان حاوی عصارهی مرزنجوش بر ویژگیهای میکروبی فیله ماهی شیپ (Acipenser nudiventris) مورد بررسی قرار گرفت. پس از تهیهی فیله ی ماهیان، تمامی تیمارها با 2 درصد صمغ خوراکی دانه ریحان و غلظتهای 2 و 4 درصد عصاره ی مرزنجوش پوشش دهی شده و آنگاه در معرض دوزهای 3 و 4 کیلوگری اشعه گاما قرار گرفتند نمونه ها سپس در دمای 4 درجه سانتیگراد به مدت 25 روز نگهداری و در فواصل معین پنج روز از نظر میکروبیولوژیکی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمون بار باکتریایی کل و باکتریهای سرمادوست نشان می دهد تا روز 10 نگهداری هیچ کلنی باکتریایی در تیمارهای حاوی 3 و 4 کیلوگری اشعه (تیمار 4 و 6) مشاهده نگردید و دارای رشد کمتری نسبت به سایر تیمارها میباشند. همچنین میزان رشد باکتریهای سودوموناسنیز در این تیمارها کمتر میباشد. بررسی های باکتریایی انتروباکتریاسه نشان میدهد که تمامی فیله های حاوی اشعه و عصاره، تا روز 10 نگهداری فاقد کلنی های این نوع باکتری بودند (P<0.5) و تیمار 4 دارای روند رشد کمتری نسبت به سایر تیمارها میباشد. در این پژوهش، علاوه بر اشعه گاما عصارهی مرزنجوش افزوده شده نیز در کاهش بار میکروبی فیله ها موثر می باشد به صورتی که در تیمارهای پرتودهی شدهی حاوی بالاترین میزان عصاره (4 درصد)، رشد تمامی باکتری های مذکور روند کندتری نسبت به سایر تیمارها دارد. بنابراین با توجه به نتایج حاصل از پژوهش استفاده از دوز 3 کیلوگری اشعه گاما به همراه 4 درصد عصاره مرزنجوش میتواند جهت افزایش ماندگاری فیله ماهی شیپ موثر واقع گردد.
In the present research, the effect of simultaneous use of irradiation, with edible coating of basil seed gum and extract of marjoram on microbial properties of Fringebarbell sturgeon fillet was studied. Treatments were 2% edible coating of basil seed gum, 2 and 4% marjoram extract and 3 and 4 kGy gamma rays. Treated samples were stored at 4ºC and evaluated periodically for microbial evaluation. The result showed that total viable counts (TVC) and psychrotrophic counts in treatments containing 3 and 4 kGy radiation (treatment 4 and 6) had a lower growth rate than other treatments. Pseudomonadaceae bacterial growth rate was also low. Bacterial studies of Enterobacteriaceae indicated that all fillets treated with gamma rays and the extract had no colonies of this type of bacteria until the 10th day of storage (P<0.05) and in treatment 4, growth rate was lower than the other treatments. In addition to gamma rays, marjoram extract was effective in reducing the microbial load of the fillets, as in the irradiated treatments containing the highest amount of extract (4%), the growth of all bacteria was slower than the other treatments. However, treatments 4 and 6 had better microbial quality. Thus, considering the results of the research, using 3 kGy dose with 4% of extract of marjoram can be effective in increasing the shelf life of the fish fillet.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_61424_1282dce25214b8ff91fc8984a274ca52.pdf
عصاره گیاهی
اشعه گاما
نگهداری در شرایط سرد
تغییرات کیفی
Plant extracts
Gamma radiation
Chill storage
Quality changes
per
انجمن آبزی پروری ایران
مجله علوم آبزی پروری
2322-5351
2018-02-20
5
2
22
29
61629
Original Article
اثرات به کار گیری عصاره گیاه پنج انگشت (Vitex agnus-castus) بر عملکرد تولیدمثلی، رشد و بقاء در ماهی دم شمشیری (Xiphophorus helleri)
Effects of Vitex agnus-castus extract on reproductive performance, growth and survival in Xiphophorus helleri
شادی زمانی
shadi.zamani@ymail.com
1
محمد سوداگر
sudagar_m@yahoo.com
2
شهرام دادگر
sudagar_m@yahoo.com
3
حسین آدینه
adineh.h@gmail.com
4
عباسعلی حاجی بگلو
a.a.hajibeglou@ymail.com
5
گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
گروه شیلات، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران.
روه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
پنج انگشت (Vitex agnus-castus)، گیاهی گلدار از خانواده شاهپسند (Verbenaceae)،که به عنوان گیاه زینتی در ایران پرورش می یابد. در این آزمایش اثر عصاره اتانولی گیاه پنج انگشت بر عملکرد تولیدمثلی، برخی فاکتورهای رشد و بقاء در فرزندان نسل اول ماهیان دمشمشیری (Xiphophorus helleri) مورد بررسی قرار گرفت. ماهیان مولد با جیره حاوی سطوح مختلف عصاره گیاه پنج انگشت، صفر (شاهد)، 750 (تیمار 2)، 1000 (تیمار 3) و 1250 (تیمار 4) میلیگرم بر کیلوگرم جیره غذایی به مدت 2 ماه تغذیه شدند. در پایان آزمایش نتایج نشان داد که افزودن 1250 میلی گرم عصاره گیاه پنج انگشت به جیره غذایی سبب افزایش معنیداری در وزن نهایی، طول نهایی، شاخص افزایش وزن، درصد افزایش وزن و نرخ رشد ویژه نسبت به تیمار شاهد شد (0/05>P). بیشترین میزان همآوری نسبی و شاخص گنادوسوماتیک در تیمار 3 مشاهده شد. نتایج همچنین نشان داد که بالاترین نسبت لارو به مولد ماده در تیمار 4 مشاهده شد (0/05>P). در مجموع می توان بیان کرد که تغذیهی مولدین ماده دم شمشیری با غلظت 1250 میلیگرم بر کیلوگرم جیره عصارهی گیاه پنج انگشت میتواند باعث افزایش و بهبود شاخصهای رشد، هماوری نسبی و شاخص گنادوسوماتیک شود.
The present research studied the effect of different levels of ethanolic extract of Vitex agnus-castus on reproductive performance of Xiphophorus helleri. Productive fish fed diets containing different levels of Vitex agnus-castus extract, 0 (control or treatment 1), 750 (treatment 2), 1000 (treatment 3) and 1250 (treatment 4) mg/kg diet for 2 months. Fish fed diet containing of 1250 mg of Vitex agnus-castus extract significantly showed higher final weight, final length, weight gain index, weight gain and specific growth rate in comparison with control group (P<0.05). The highest relative fecundity and gonadosomatic index were observed in treatment 3. The results also showed that the highest ratio of larvae to female was observed in treatment 4 (P<0.05). It can be concluded that using of 1250 mg Vitex agnus-castus per kilogram diet can improve the growth and reproductive performance of X. helleri.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_61629_6d2db1d5c8ab7e46a0beb7005c1d8895.pdf
ماهی دم شمشیری
گیاه پنج انگشت
فاکتورهای رشد
بقاء
تولیدمثل
Xiphophorus helleri
Vitex agnus-custu
growth performance
Reproduction
per
انجمن آبزی پروری ایران
مجله علوم آبزی پروری
2322-5351
2018-02-20
5
2
30
39
62318
Original Article
تغییرات هورمونی و متابولیکی مولد میگوی پاسفید (Litopenaeus vannamei) تغذیه شده با سطوح مختلف هورمون 17 بتا استرادیول
Changes of hormone and metabolic parameters of White shrimp broodstock, Litopenaeus vannamei, fed with different levels of 17 beta-estradiol
حسین آدینه
adineh.h@gmail.com
1
محمد سوداگر
sudagar_m@yahoo.com
2
محمد گرگیج
sontderafshrimp@yahoo.com
3
محمدرضا گروسی
shill89@gmail.com
4
گروه شیلات، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران.
گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس، بندعباس، ایران.
گروه شیلات، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران.
هدف از این مطالعه بررسی نقش هورمون 17 بتا استرادیول بر پارامترهای متابولیکی و هورمونهای استروئیدی همولنف میگوی وانامی بود. میگوها با میانگین وزن 2/46±40/18 گرم سطوح صفر (کنترل)، 20 ، 40 و 60 میلیگرم هورمون بر ازای هرکیلوگرم غذای تجاری مولدین (E0, E20, E40, E60) به مدت 25 روز دریافت کردند. پس از سازگاری با شرایط محیطی تعداد 80 میگو در 4 تیمار (هر یک با 2 تکرار) جایابی شدند. نتایج نشان داد که در تیمارهای آزمایشی و کنترل به جز هموسیانین و پروتئین پلاسما در اکثر پارامترهای مورد بررسی، تغییرات قابل توجهی وجود نداشت (P>0/05). بیشترین میزان پروتئین، کلسترول و گلوکز در تیمار E40 بترتیب برابر 0/30±7/22، 8/70±97/65 و 4/35±880 میلی گرم بر دسیلیتر به دست آمد. مقدار هورمون های استروئیدی بین تیمار کنترل با دیگر تیمارهای آزمایشی (به جزء تیمار E40) تفاوت آماری معنیداری نداشت (P>0/05). بر اساس نتایج می توان گزارش داد که افزودن 40 میلی گرم هورمون بر ازای هرکیلوگرم غذای تجاری مولدین (تیمار E40) باعث تحریک بیشتر فعالیتهای هورمونی میگوی وانامی می شود.
The purpose of this study was to find the role of 17 beta-estradiol on metabolic parameters and steroid hormones of Litopenaeus vannamei hemolymph . Shrimp with an average weight of 40.18±2.46 g received 0, 20, 40 and 60 mg/kg levels (E0, E20, E40 and E60) in the diet for 25 days. After adaptation to the rearing conditions, 80 shrimps were placed in 4 treatments (each with 2 replications). The results showed no significant changes in the majority of the parameters analyzed, except for the Haemocyanin and protein in the plasma (P>0.05). The highest protein, cholesterol and glucose levels in E40 treatment were 7.22±0.30, 97.65±8.70 and 80.78±4.35 mg/dL, respectively. There was no significant difference in the amount of steroid hormones between treatments with other treatments (except E40 treatment) (P>0.05). Based on the results, it can be reported that adding 40 mg of hormone to broodstock commercial feed improves hormonal activities of L. vannamei.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_62318_b99b86efe5ebbc965c68fd8f476d14d9.pdf
میگوی سفید اقیانوس آرام
همولنف
هورمون های استروئیدی
Pacific white shrimp
Hemolymph
Steroid hormones
per
انجمن آبزی پروری ایران
مجله علوم آبزی پروری
2322-5351
2018-02-20
5
2
40
49
63250
Original Article
اثرات سطوح مختلف ویتامین C در جیره غذایی بر عملکرد رشد، فعالیت آنزیمهای هضمی و برخی فاکتورهای استرسی خون ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) تحت سمیت تحت کشندة سم مالاتیون
Effects of different levels of dietary vitamin C on growth performance, digestive enzymes activity and blood stress factors of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) under sub-lethal toxicity of malathion
سینا جوانمردی
sina.javanmardi@ut.ac.ir
1
کامران رضایی توابع
krtavabe@ut.ac.ir
2
سعید مرادی
s71moradi@ut.ac.ir
3
لیلا سادات بیات غیاثی
leila.ghiasi.2017@ut.ac.ir
4
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
تحقیق حاضر با هدف بررسی اثرات تغذیهای ویتامین C بر بهبود وضعیت رشد، متابولیک و فاکتورهای استرسی خون در ماهی قزل آلای رنگین کمان تحت استرس ناشی از سمیت تحت کشنده مالاتیون انجام گردید. در این آزمایش ماهی ها به مدت 28 روز در معرض 25 درصد غلظت LC50 96 ساعته سم مالاتیون قرار گرفتند و در طی این مدت با سطوح مختلف ویتامین C (صفر، 300، 600 و 900 میلیگرم بر کیلوگرم جیرة غذایی) تغذیه شدند. در پایان نتایج حاصل از بررسی شاخص های رشد افزایش معنیداری در میزان افزایش وزن و همچنین ضریب رشد ویژه ماهیان تغذیه شده با بیشترین سطح ویتامینی (900 میلی گرم) نشان داد (0/05>P). ضریب تبدیل غذایی نیز در ماهیان تحت تیمار، کاهش معنی داری نسبت به سایر تیمارها نشان داد. در مورد آنزیمهای هضمی به جز افزایش فعالیت آنزیم لیپاز در تیمارهای تغذیه شده با سطوح 600 و 900 میلیگرم ویتامین C که فعالیت این آنزیم به ترتیب به صورت معنی داری افزایش یافت، فعالیت سایر آنزیمها تحت غلظت های متفاوت ویتامین در جیره تفاوت معنیداری نشان ندادند. از شاخصهای استرسی خون سطح گلوکز در تیمار شاهد در مقایسه با سایر تیمارها بهطور معنی داری بیشتر بود. سطح کورتیزول خون نیز در تیمار 900 میلیگرم ویتامین C در جیره، به شکل معنی داری از سایر تیمارها کمتر بود. نتایج بیانگر این است که ویتامین C به عنوان یک عامل ضد استرس و آنتی اکسیدان، استرس وارده به ماهی را کاهش میدهد و سبب بهبود وضعیت متابولیک و عملکرد رشد ماهی قزلآلای رنگینکمان شود.
The aim of this study was to investigate the effects of dietary vitamin C (ascorbic acid) on growth performances, digestive enzymes activity and blood stress factors in rainbow trout affected by the toxicity of malathion in water. In this experiment, the fish were subjected to ¼ concentrations of Lc50 96h of malathion for 28 days and during this period, fish were fed with different levels of vitamin C (0, 300, 600 and 900 mg / kg of Feed). At the end of experiment, the results of the study of growth performances showed a significant increase (P<0.05) in weight gain (WG) and specific growth rate (SGR) of fish fed with the highest vitamin level (900 mg/kg diet). Food conversion ratio (FCR) in fish under the aforementioned treatment showed a significant decrease compared to other treatments. In the case of digestive enzymes activity, lipase enzyme activity increased significantly in treatments of 600 and 900 mg/kg vitamin C in diet respectively. However, the activity of other enzymes did not differ significantly in vitamin C different concentrations in the diet (P>0.05). Blood stress indices showed that glucose level was significantly higher in control treatment (0 m/kg) compared to other treatments and blood cortisol levels were significantly lower in the treatment of 900 mg/kg vitamin C in the diet. Finally, the results indicate that vitamin C as an anti-stress agent has been able to reduce stress in fish and improve the metabolic status and consequently the growth performance of rainbow trout.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_63250_1c39b5736dffbb3d896fb6e36597253f.pdf
سم ارگانوفسفره
اسید آسکوربیک
آنزیمهای هضمی
عامل ضد استرس
قزلآلای رنگینکمان
Organophosphate
Ascorbic acid
Weight gain
rainbow trout
per
انجمن آبزی پروری ایران
مجله علوم آبزی پروری
2322-5351
2018-02-20
5
2
50
63
63625
Original Article
تاثیر اسانس رزماری (Rosmarinus officinalis) بر کیفیت سوریمی کپور نقرهای (Hypophthalmichthys molitrix) تلقیح شده با باکتری اشرشیاکلی (Escherichia coli) طی نگهداری در یخچال
Effect of Rosmarinus officinalis essential oil on the quality of Hypophthalmichthys molitrix surimi inoculated with Escherichia coli during refrigerated storage
مهدیه واحدی سرریگانی
m.mahdiehh@yahoo.com
1
ابراهیم علیزاده دوغیکلایی
ebi_alizadeh2003@yahoo.com
2
محسن شهریاری مقدم
mohsen.mshahriari@gmail.com
3
مصطفی یوسف الهی
iranmanesh1824@yahoo.com
4
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
گروه علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
هدف این تحقیق بررسی تاثیر مهارکنندگی اسانس برگ رزماری بر باکتری اشرشیاکلی تلقیح شده در سوریمی کپور نقرهای طی نگهداری در یخچال (4 درجه سانتیگراد) می باشد. سوریمی با باکتری اشرشیاکلی تلقیح (CFU/g 103) و با غلظت های 1، 2 و 3 میکرولیتر برگرم اسانس برگ رزماری تیمار و پس از بستهبندی در یخچال (4 درجه سانتی گراد) نگهداری گردید. فراسنجههای شیمیایی (پراکسید، تیوباربیتوریک اسید و مجموع بازهای نیتروژنی فرار) و میکروبی (شمارش باکتری اشرشیاکلی، باکتریهای کل و باکتری های سرما دوست) در زمان های 24، 72، 144، 216 و 288 ساعت اندازه گیری شدند. مقدار پراکسید، تیوباربیتوریک اسید و مجموع بازهای نیتروژنی فرار تیمار حاوی باکتری اشرشیاکلی بدون اسانس بیشتر از سایر تیمارها بود. مقادیر این شاخص ها طی نگهداری در همه تیمارها افزایش یافت، اما این افزایش در تیمارهای حاوی اسانس برگ رزماری کمتر بود. تیمارهای حاوی اسانس برگ رزماری دارای باکتریهای کل و سرما دوست کمتری بودند. تعداد باکتری اشرشیاکلی در تیمارهای حاوی اسانس برگ رزماری تا 144 ساعت افزایش و پس از آن کاهش یافت، اما در تیمار حاوی باکتری اشرشیاکلی بدون اسانس طی نگهداری افزایش یافت. تمام غلظت های اسانس برگ رزماری رشد باکتری اشرشیاکلی را طی زمان نگهداری مهار کرده ولی غلظت 3 میکرولیتر بر گرم بیشترین تاثیر را بر مهار رشد باکتری اشرشیاکلی نشان داد. نتایج این تحقیق نشان داد که اسانس برگ رزماری دارای خاصیت آنتی میکروبی و آنتی اکسیدانی بوده و می توان از آن به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در محصولات شیلاتی استفاده نمود.
This study aimed to investigate the effect of essential oil inhibition on Escherichia coli inoculated in surimi of Hypophthalmichthys molitrix during refrigerated storage (4˚C). Surimi inoculated (103 CFU/g) with E. coli and treated by concentrations of 1, 2 and 3 µL/g of Rosemary leaf essential oil and after packing stored in refrogerator (4˚C). Chemical (PV, TBA and TVB-N) and microbial parameters (Escherichia coli count, TVC and PTC) were measured at 24, 72, 144, 216 and 288 hours. The PV, TBA and TVB-N values of treatment containing E. coli without essential oil was more than other treatments. The values of these indicators increased during storage in all treatments, but this increase was lower in treatments containing Rosemary leaf essential oil. The treatments containing Rosemary leaf essential oil had lower TVC and PTC. The number of E. coli in Rosemary leaf essential oil treatments increased until 144 hours and then decreased, but it increased during storage in E. coli without essential oil treatment. All concentrations of Rosemary leaf essential oil inhibited the growth of E. coli during storage, but the concentration of 3 µL/ghad greatest effect on inhibiting the growth of E. coli. The results of this research showed that the Rosemary leaf essential oil has antibacterial and antioxidant properties and it can be use as a natural preservative in fisheries products.
http://www.aquaculturesciences.ir/article_63625_4b3254febd5b96e8c5541c7886a8d580.pdf
اسانس رزماری
اشرشیاکلی
سوریمی
زمان ماندگاری
Rosemary essential oil
Escherichia coli
Surimi
Shelf life