@article { author = {Hosseini, Seyed Vali}, title = {Quality assurance and safety in seafood processing}, journal = {Aquaculture Sciences}, volume = {8}, number = {1}, pages = {197-208}, year = {2020}, publisher = {انجمن آبزی پروری ایران}, issn = {2322-5351}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Due to the valuable nutritional properties that exist in aquatic animals, their consumption has been intensified in recent years. Thus, the protein obtained from edible aquatic animals, has a significant contribution in providing the animal protein needed in many parts of the world. Therefore, many efforts are made to increase their consumption among the people by processing them into various products. But the main problem with aquatic animals and their products is the high rate of spoilage and the decline in their quality, which, if the desired storage conditions are not provided, they will be spoiled easily and lose their edible capacity. Due to the high volume of fish that are processed, it is necessary to ensure the quality of the product, by monitoring all the operations before and after fishing so that the fish used, with minimal changes to enter the processing process. In the present article we attempt to examine the main challenges surrounding this issue.}, keywords = {Quality Control,Seafood products,Quality Assurance,Seafood processing}, title_fa = {تضمین کیفیت و ایمنی در فرآوری آبزیان}, abstract_fa = {به دلیل خواص ارزشمند تغذیه­ ای آبزیان، مصرف آن­ ها در سال های اخیر شدت یافته است، به طوری که امروزه، پروتئین حاصل از آبزیان سهم به سزایی در تأمین پروتئین جانوری مورد نیاز بسیاری از مناطق جهان ایفاء می­ کند. از این­ رو تلاش ­های زیادی م ی­شود تا با فرآوری آن­ها به محصولات متنوع، میزان مصرفشان در بین مردم افزایش یابد. اما مشکل عمده در خصوص آبزیان و فرآورده های حاصل از آن­، سرعت بالای فساد و نزول کیفیت می­ باشد و در صورت فراهم نشدن شرایط نگهداری مطلوب، به آسانی فاسد شده و قابلیت خوراکی خود را از دست می­ دهند. نظر به حجم بالای آبزیانی که به صورت فرآوری شده عرضه می ­شوند، ضرورت دارد که جهت تضمین کیفیتِ محصول تولیدی، کلیۀ عملیات قبل و بعد از صید با حداکثر دقت انجام شود تا آبزی مورد استفاده، با حداقل تغییرات وارد مراحل فرآوری گردد. مقاله وروری حاضر سعی دارد چالش­ های اساسی پیرامون این موضوع را بررسی نماید.}, keywords_fa = {ماهی,کنترل کیفیت,فرآورده‌های شیلاتی,ارزیابی کیفیت}, url = {http://www.aquaculturesciences.ir/article_120340.html}, eprint = {http://www.aquaculturesciences.ir/article_120340_252f3552fb86aa2c07c90e342f784e3f.pdf} }